Vin fiert rețetă: Iată cum se prepară! Greșeala pe care mulți o fac
Vin fiert rețetă. Odată cu venirea sezonului rece, una dintre cele mai preferate și alese băuturi ale oamenilor este vinul fiert. Fie că ne bucurăm de aroma savuroasă și parfumată a acestuia în fața șemineului, la munte, de Crăciun, sau în compania unei persoane dragi, vinul fiert este nelipsit în această perioadă în care vom petrece mai mult timp liber. Dacă este preparat corespunzător, acesta va fi un adevărat deliciu pentru papilele noastre gustative.
Vin fiert rețetă. Vinul fiert este ideal pentru sezonul rece, atunci când îl consumăm cu persoane dragi.
De unde și de când provine vinul?
Vinul fiert este foarte răspândit în Europa. În Italia i se spune „Vin brûlé”. De fapt, numele vine din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”, dar în Franța vinului fiert i se spune „vin chaud”. În Germania, acesta este cunoscut sub numele de Glühwein.
Vinul fiert este consumat în principiu de Crăciun și Revelion. Originea acestei băuturi celebre datează din vremurile romane când se bea „conditum paradoxum”, o băutură formată din vin, miere și șofran. Pe vremea romanilor, vinul era aromatizat cu zahăr și condimente, cum ar fi scorțișoară, frunze de dafin, coriandru, cimbru și anason stelar. Ulterior au adăugat și miere. Care a fost rezultatul? Ei bine, un adevărat „nectar al zeilor”.
Ce greșeli trebuie evitate?
Deseori există tendința de a folosi un vin slab calitativ pentru prepararea vinului fiert. Pe principiul că oricum nu se poate consuma altfel. Pentru a savura o băutură savuroasă cu o aromă inconfundabilă, este recomandat să alegi un produs de calitate. Vinul roșu poate fi ușor fructat. Important este să folosești doar un singur sortiment de vin, fără a amesteca diferite soiuri.
Un alt pas foarte important ține de modul și timpul de preparare. Vinul nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie adus în punctul de fierbere. Taninurile vor fi distruse, iar aroma va fi risipită.
Pentru extra-aromă, poate fi adăugat un măr, cardamom sau ghimbir.
Este foarte important să folosești consimente recent cumpărate. În caz contrar, vinul fiert își va pierde din savoare.
Dacă vreți să îndulciți vinul, puteți folosi zahăr alb, brun sau brut. De asemenea, mierea este un înlocuitor foarte bun al zahărului. Atenție! Trebuie adăugat ulterior fierberii!
Vinul fiert poate fi păstrat la frigider timp de trei zile. Poate fi încălzit la foc mic înainte de a fi servit, pentru a nu îl arde.
Vinul fiert, un remediu vechi
Vinul fiert reprezintă o băutură tipică iernii. Un lucru mai puțin știut este acela că este un remediu foarte bun în sezonul rece.
Cu siguranță, mai plăcut și mai gustos decât un sirop medicinal.
În plus, nici nu prezintă un conținut foarte mare de alcool, având în vedere că prin procesul de preparare la cald cea mai mare parte se evaporă. Conținutul de alcool din vinul fiert depinde de tipul de vin pe care îl folosești. Este vorba despre o gradație între 11 și 15 grade. Odată adus în punctul de fierbere (aproximativ 80 °C), etanolul din vin se evaporă. Prin urmare, conținutul de alcool scade drastic.
Rețetă pentru fericire?
Starea de spirit va fi îmbunătățită cu siguranță în urma unui pahar de vin fiert. Mai mult de atât, tusea, durerea de gât pot fi calmate cu ajutorul acestei rețete.
Este benefic și în cazul congestiei nazale și a urechilor înfundate.
Rețetă pas cu pas-Vin fiert
Ingrediente
Un litru și jumătate de vin roșu
Trei bețișoare de scorțișoară
250 g de zahăr
10 cuișoare
Două portocale
O lămâie
Un măr
Un vârf de linguriță de nucșoară măcinată
Mod de preparare
Primul pas este spălarea lămâilor sau a portocalelor. Urmează să fie șterse și curățate de coajă, păstrând partea albă pentru a nu obține un gust prea dulce. Dacă nu îți place gustul, poți s-o elimini cu totul.
Se spală mărul, se îndepărtează miezul și se taie în felii foarte subțiri.
După pregătirea fructelor, torni vinul în oală, adaugi scorțișoara, zahărul și cuișoarele, iar la final praful de nucșoară.
Înainte de a pune oala pe foc, amestecă totul până la topirea completă a zahărului.
Și acum, mare atenție: Adu vinul în punctul de fierbere, aprinde un chibrit și plimbă flacăra la suprafața vinului pentru a elimina vaporii de alcool. Mare atenție, nu te opri într-un loc fix. Dacă flacăra se extinde, mișcă-ți mâna pe toată suprafața vinului. După câteva secunde, flacăra se va stinge. Oprește focul și lasă vinul să se odihnească un minut înainte de a fi servit.