Ministerul Sănătății a anunțat, joi dimineață, că tulpina indiană a coronavirusului a fost confirmată în România la un muncitor indian din colonia Bod din județul Brașov. Potrivit INSP, varianta identificată diferă de cea care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

Citeste si: Varianta coronavirusului care a dus India la un pas de colaps sanitar, detectată în 17 țări, inclusiv din Europa

Varianta B.1.617 sau varianta indiană a virusului Sars-CoV-2, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în "cel puţin 17 ţări", a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Focar de SARS-CoV-2 la muncitorii indieni din Brașov

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. 

La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India ”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient împotriva tulpinei din India

Cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat într-un interviu acordat miercuri că vaccinul pe care compania sa l-a dezvoltat împreună cu Pfizer ar putea fi eficient împotriva variantei indiene a coronavirusului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

"Încă testăm varianta indiană, dar varianta indiană are mutații pentru care am testat deja și pentru care vaccinul nostru funcționează, așa că sunt încrezător", a spus Ugur Sahin. 

Citeste si: Când ajunge Europa la "imunitatea de turmă". Vestea-surpriză de la șeful BioNTech

Tulpina indiană de coronavirus, mai contagioasă

În ultimele zile, varianta indiană (B.1.617) a noului coronavirus a fost semnalată în mai multe ţări europene, cum ar fi: Belgia, Elveţia, Grecia, Italia.

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că "B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare".

Oficialii OMS au clasificat recent această variantă a coronavirusului ca "variantă de interes", şi nu ca "variantă preocupantă". Totodată, acest ultim nume ar putea indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale.

De ce s-a răspândit varianta indiană a coronavirusului

Cauzele apariției variantei din India a virusului Sars-CoV-2 au fost: nerespectarea restricţiilor sanitare şi adunările în masă.

Organizaţia a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori "poate juca un rol în resurgenţa cazurilor" în India.

India se confruntă cu o explozie de cazuri, depăşind marți un record mondial de 360.000 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

India, iadul pe pământ

La fiecare crematoriu, trupurile neînsufleţite ale celor care pierd lupta cu molima sunt arse şi afară. Angajaţii taie şi cară stive de lemne încontinuu, în timp ce rudele morţilor aşteaptă chiar şi 48 de ore la coadă pentru incinerare. Pentru că locurile în care se ard cadavrele sunt deja ocupate, muncitorii construiesc altele.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cu fiecare zi care trece, India bate noi recorduri negative. Ieri, de exemplu, aproape 363 de mii de cazuri şi peste 3 mii de decese au fost raportate.

În spitale nu mai găseşti niciun pat liber. Iar cei care sunt internaţi oricum nu au parte de îngrijirea necesară din cauza crizei medicamentelor şi a oxigenului.

"Cercetări suplimentare" mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană "sunt necesare urgent" pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India, spun oficialii OMS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si