Close sidebar
Close sidebar

Ce vitamină te ajută cel mai mult dacă ai COVID-19

Lipsa vitaminei D din organism reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru pacienții care sunt infectați cu noul coronavirus, inclusiv cu varianta Omicron de SARS-Cov-2 care face ravagii în prezent în România.

Sorin Negru,

Un nou studiu arată că există o corelație puternică între vitamina D și severitatea bolii COVID-19 

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Oamenii de știință din Israel spun că au strâns cele mai convingătoare dovezi de până în prezent, că nivelurile crescute de vitamina D pot ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau deces.

Citeste si: O româncă cu Covid-19 a murit în Italia. Aceasta a refuzat tratamentul

Suplimentele de vitamine, ajutor pentru imunitate

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D, potrivit site-ului Times of Israel.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei într-o nouă cercetare revizuită de colegi, publicată joi în jurnalul PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate, potrivit Alba24.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 8 februarie. Număr uriaș de decese în 24 de ore. Rata de infectare, un nou record în Capitală

Vitamina D, critică în răspunsul la coronavirus

În iunie, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus care au murit aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât alții.

„Corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a spus unul dintre medicii implicați în studiu.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Oamenii ar trebui să învețe din asta că studiile care indică importanța consumului de vitamina D sunt foarte fiabile și nu se bazează pe date denaturate”, a spus el, potrivit sursei citate.

Ce alimente sunt bogate în vitamina D

Vitamina D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism. Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține sănătatea oaselor, dinților și mușchilor. Lipsa vitaminei D poate duce la deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și dureri osoase cauzate de o afecțiune numită osteomalacie la adulți.

Vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.

Surse de vitamina D3

- Alimente cu conținut ridicat de vitamina D3
- Peștele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine
- Lactatele
- Tofu
- Carnea de porc
- Carnea de vită (în special ficatul de vită)
- Ciupercile
- Gălbenușul de ou
- Cerealele fortificate cu vitamina D3
- Uleiul de ficat de cod

Punctam că vitamina D3 este o vitamină liposolubilă și pentru ca absorbția ei să se facă eficient avem nevoie de o alimentație bogată în grăsimi vegetale (avocado, nuci, migdale, semințe), dar și în grăsimi animale (de preferință provenite din pește).

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI