Close sidebar
Close sidebar

Vitamine esenţiale pentru sănătatea digestivă

Digestia poate afecta, la persoanele de toate vârstele, sănătatea mintală şi orală, sistemul imunitar şi, totodată, aspectul pielii. Sistemul digestiv are nevoie de anumite vitamine pentru a funcţiona corect şi, dacă nu reuşeşti să beneficiezi de toate din alimentaţie, este bine să discuţi cu medicul pentru a găsi soluţii care să te ajute.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol

Dacă eşti interesat să beneficiezi şi tu de suplimente alimentare pentru digestie, alege să le administrezi numai la recomandarea medicului şi să o faci treptat, fără a renunţa la ideea de a avea o alimentaţie diversificată şi cât mai sănătoasă. Află care sunt vitaminele esenţiale de care organismul tău are nevoie pentru o digestie sănătoasă şi, totodată, cum le poţi obţine pe cale naturală, din alimente.

Citeste si: Adevărul pe care niciun medic nu îl spune: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mânânci pâine cu dojdie?

Vitaminele B

Sunt vitamine care se găsesc în proteinele de origine animală precum carnea de pasăre, peştele sau lactatele, dar şi în proteinele de origine vegetală precum legumele verzi cu boabe- fasolea, mazărea, soia, lintea sau năutul.

Vitaminele B ajută organismul să fabrice globulele roşii şi, totodată, să extragă mai multă energie din alimentele consumate. Sunt vitamine solubile în apă ceea ce înseamnă că organismul nu îşi poate face stocuri în celulele adipoase pentru a le folosi când are nevoie, deci trebuie să fie administrate regulat prin alimente sau, dacă este necesar, prin suplimente.

Citeste si: Cum sa-ți crești imunitatea in sezonul rece. Sfaturi care te feresc de răceli

Cele 5 vitamine B esenţiale pentru sistemul digestiv

● Vitamina B1 sau tiamina este cea care ajută organismul să transforme carbohidraţii în energie pentru celule şi reglează pofta de mâncare.

● Vitamina B3 sau niacina are rol important în mai multe funcţii digestive printre care descompunerea carbohidraţilor, a grăsimilor şi a alcoolului. Deficitul de vitamina B3 poate cauza pelagra care are ca simptome diareea şi vărsăturile acute.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

● Vitamina B6 sau piridoxina ajută sistemul digestiv să proceseze proteinele consumate.

● Vitamina B7 sau biotina contribuie la producerea colesterolului de către sistemul digestiv şi la procesarea acizilor graşi, a carbohidraţilor şi a proteinelor.

● Vitamina B12 sau cobalamina are un rol esenţial în sănătatea sistemul nervos, în producerea de celule sanguine şi ajută organismul să folosească acidul folic şi carbohidraţii din alimentaţie. Deficitul de vitamina B12 poate cauza anemia.

Majoritatea oamenilor îşi iau din alimentaţie necesarul zilnic de vitamine B, însă, sunt şi situaţii în care este necesară administrarea suplimentelor alimentare. Desigur, acest lucru se va face numai la recomandarea medicului.

Vitamina C

Întrucât este un antioxidant, cei mai mulţi oamenii asociază vitamina C cu sănătatea sistemului imunitar şi nu ştiu cât de importantă este şi pentru digestie. Vitamina C susţine sănătatea dinţilor şi a gingiilor şi ajută la absorbţia fierului în organism. Este o vitamină aproape nelipsită din multivitaminele şi suplimentele alimentare recomandate zilnic, dar care se poate lua şi din citrice, fructe de pădure, roşii, broccoli, ardei şi chiar şi din cereale fortificate.

Vitamina D

Este vitamina care ajută la absorbţia calciului în organism şi care are un rol esenţial în funcţionarea nervilor, a muşchilor şi a sistemului imunitar. În plus. nivelul normal de vitamina D este asociat cu riscurile reduse de cancer. Vitamina D poate fi obţinută prin expunerea la soare, consumul de gălbenuş de ou, de peşte de apă sărată, de ficat, de lapte, de cereale fortificate sau prin suplimente.

Dacă suferiţi de o afecţiune inflamatorie intestinală precum boala Crohn este foarte posibil să aveţi nevoie de un supliment cu vitamina D. Alte situaţii în care este posibil deficitul de vitamina D se regăsesc la vârstnici, sugarii alăptaţi la sân, persoane cu pielea închisă la culoare, persoane cu afecţiuni hepatice sau fibroză chistică, persoane obeze sau persoane care au avut un bypass gastric.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Toţi cei care nu obţin suficientă vitamina D din alimentaţie sau din expunerea la soare, trebuie să discute cu medicul în vederea administrării unor suplimente. Multe suplimente conţin şi vitamine D, deci nu se vor lua niciodată fără a discuta cu medicul.

Vitamina A

Vitamina A are un rol esenţial în sănătatea vederii, a oaselor, a reproducerii şi a sistemului imunitar. Aceasta se găseşte în legumele şi fructele colorate precum cartofii dulci, morcovii, kalele şi diverse legume verzi. De asemenea, se mai poate regăsi în ficat şi în lapte. Cu toate că nu este o vitamină implicată direct în procesul digestiv, multe afecţiuni gastrointestinale pot face pacientul susceptibil la o deficienţă de vitamina A. Astfel, deficitul de vitamina A este foarte des întâlnit la cei care suferă de boala Crohn. Totodată, la cei care suferă de boala Crohn, s-a constatat că lipsa vitaminei A poate agrava dezechilibrul dintre formarea şi distrugerea radicalilor liberi din mucoasa intestinală.

Probioticele

Chiar dacă nu sunt vitamine, probioticele joacă un rol critic în sănătatea digestiei şi trebuie menţionate aici. Acestea sunt bacteriile prietenoase sau bune din intestin care ajută digestia. Suplimentele cu probiotice sunt deseori folosite pentru a trata anumite afecţiuni şi probleme gastrointestinale, dar şi pentru a menţine sănătatea digestivă. Unele probiotice pot ameliora diareea sau simptomele sindromului colonului iritabil.

Citeste si: Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă: Beneficii imense multe pentru sănătate

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI