Privind războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, se pare că președintele rus i-a subestimat și i-a înțeles greșit pe ucraineni și pe președintele lor, Volodimir Zelenski, scrie Politico.eu

Citeste si: O primă fractură în Parlamentul lui Putin. Un deputat rus cere încetarea războiului: "Noi am votat pentru pace, nu pentru război"

Vladimir Putin, un fost agent KGB, pare că că trăiește într-o lume a trecutului.

El vrea să refacă lumea care a existat înainte de sfârșitul Războiului Rece, o lume în care teritoriile fostei Uniuni Sovietice erau controlate de Moscova.

"Dar URSS nu este Rusia, iar când trăiești în trecut, pierzi legătura cu prezentul", se spune în analiza Politico.eu.

Tentația de a invada Ucraina a înflorit în mintea lui Putin după retragerea SUA din Afganistan

Vladimir Putin a pierdut legătura cu rușii obișnuiți, în ciuda faptului că exercită un control imens asupra a ceea ce ei urmăresc, ascultă și citesc. Dar într-o măsură și mai mare, Putin a pierdut legătura cu ceea ce cred ucrainenii.

"Este greșeala clasică a oricărui tiran: înconjoară-te doar cu adulatori și obedienți și nu vei obține niciodată o verificare a realității în camera ta de sticlă. Elimină politicienii disidenți și presupune că asta înseamnă că ați eliminat orice opoziție", scrie Politico.eu.

Momentul decisiv care a pecetluit soarta Ucrainei este posibil să să fi fost retragerea condusă de SUA din Afganistan- o țară urmărită îndeaproape de Kremlin, având în vedere rolul-cheie avut în căderea URSS, după ce sovieticii au

încercat să invadeze în 1979 și au petrecut aproape un deceniu ducând o bătălie pierdută.

Citeste si: Soldat rus surprins cu ochii în lacrimi. A fost lăsat să-și sune părinții după ce a fost capturat

Când Occidentul a părăsit Afganistanul anul trecut, viteza și succesul preluării țării de către talibani l-a încântat pe Putin. Capitularea SUA, neputința Europei și relativa ușurință cu care militanții au preluat controlul capitalei afgane în câteva zile de la retragerea occidentală au făcut ca Ucraina să pară o perspectivă tentantă, se arată în analiza citată.

Calculul greșit făcut de Vladimir Putin

Poate că Putin s-a gândit că va ajunge la Kiev așa cum talibanii au ajuns în Kabul, întâmpinând rezistență redusă din partea ucrainenilor.

Se pare că se aștepta să fie primit de ucrainenii vorbitori de limbă rusă, la fel de nostalgic pentru perioada de glorie sovietică ca și el.

Citeste si: O primă fractură în Parlamentul lui Putin. Un deputat rus cere încetarea războiului: "Noi am votat pentru pace, nu pentru război"

Se pare că Putin se aștepta ca ucrainenii să depună armele și ca președintele lor pro-occidental și pro-NATO, Volodimir Zelenski, să fugă, făcând loc unuia dintre aliații Moscovei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Kremlinul putea în acest fel să își redirecționeze tancurile înapoi în Rusia, luând cu ei o bucată considerabilă din Ucraina, iar Putin își putea declara misiunea de „menținere a păcii” victorioasă, după câteva zile.

Avea niște victime limitate, niște sancțiuni dureroase, dar nu devastatoare, iar apoi se putea întoarce la afaceri ca de obicei.

Putin a subestimat Ucraina

Trupele Ucrainiei au rezistat din greu și și-au ținut în mare parte orașele libere împotriva unei încercări rusești de blitzkrieg.

Kievul susține că soldații săi experimentați și motivați au ucis mii de ruși, au doborât avioane inamice și au distrus sute de vehicule blindate și tancuri.

Citeste si: Imagini emoționante cu Prima Doamnă a Ucrainei, soția președintelui Zelenski. Familia prezidențială, ținta nr.1 în atacul Rusiei

Vladimir Putin l-a subestimat și pe Zelenski. Fost comediant și actor cu rădăcini umile, Zelenski a intrat în politică în 2019 într-o campanie anticorupție, după ce a jucat rolul unui profesor de istorie ales președinte pe o platformă anticorupție în sitcomul „Servant of the People”.

Zelenski cu siguranță nu este perfect, dar nici nu este comparabil cu oligarhii care au făcut miliarde în operațiuni de afaceri suspecte.

Ascensiunea lui la președinție pare să fi fost cu adevărat condusă de dorința de a îmbunătăți lucrurile, consideră analiștii de la Politico. Ucraina are acum un lider în care poate crede, care promite că va lupta împotriva unei superputeri militare.

Vladimir Putin l-a subestimat pe Zelenski

Volodimir Zelenski este un președinte ales democratic, care nu a fost un numit cinic de dictatorul altei țări. Spre deosebire de președintele Afganistanului Ashraf Ghani și de guvernul său, Zelenski nu a urcat în primul avion care a plecat de la Kiev, în ciuda pericolului iminent pentru viața sa.

Citeste si: Se întâmplă și minuni la Kiev. O ucraineancă a născut în mijlocul bombardamentelor, după ce un ofițer i-a auzit strigătele și a intervenit

Când Putin vorbește despre decapitarea guvernului Ucrainei, el nu vorbește metaforic. După cum a spus însuși Zelenski într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, președintele este ținta nr. 1 a lui Putin, iar familia sa numărul 2.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Și poate dacă Putin ar fi încercat această manevră în timpul președințiilor ucrainene ale aliatului său Viktor Ianukovici, sau ale miliardarul Petro Poroșenko, ar fi putut să ajungă la Kiev așa cum talibanii au luat orașul Kabul anul trecut.

Volodimir Zelenski a rămas la Kiev, respingând ofertele de evacuare primite din Franța și SUA. El a îmbrăcat un tricou și o jachetă kaki. "Noi suntem aici. Suntem la Kiev. Apărăm Ucraina”, a spus Zelenski într-un videoclip publicat vineri seara pe Telegram.

În videoclipul în care este înconjurat de prim-ministrul Denys Shmyhal, de Mihail Podolyak, consilier al șefului de cabinet al președintelui și de alți oficiali ai partidului de guvernământ, Zelenski le-a spus ucrainenilor: "Nu fugim, ne luptăm. Ucrainenii se luptă".

Deci, Putin se aștepta să aibă parte de Afganistanul din 2021, dar a primit Afganistanul din 1979. Ucrainenii nu cedează și nu îi așteaptă pe ruși cu brațele deschise.

Armata lor luptă din greu. Sancțiunile dure occidentale îl vizează pe Putin și pe toți prietenii săi oligarhi, care s-au mulțumit să-l mențină la putere în timp ce aceasta le umplea conturile bancare, dar care acum riscă să piardă miliarde.

Kremlinul nu mai orchestrează o lovitură de stat fără sânge în Ucraina. În schimb, încearcă să devină o forță de ocupație.

Și aceasta este o propunere mult mai dificilă pentru o țară, chiar și una mare și bogată- nu trebuie să cauți mult mai departe decât Afganistanul pentru a vedea problema cu forțele externe (care, în cele din urmă, vor trebui să meargă acasă), încercând a impune ideologii sau guverne unui popor care nu le vrea.

Bătălia pe care a început-o Putin e imposibil de câștigat: cum să controlezi o țară de 44 de milioane de ucraineni care dintr-o dată au în ce să creadă? Și cum îți ții oamenii de partea ta?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si