In articol:
- Jolanda Fun a explicat de ce vrea să moară
- Val de critici după anunțul sinuciderii asistate
- Controverse privind legalizarea sinuciderii asistate
Jolanda Fun urmează să moară săptămâna viitoare, la doar 34 de ani. Tânăra este relaxată la gândul morții și chiar a reușit să pregătească în avans invitațiile pentru înmormântare.
„Născut din dragoste, plecat în dragoste”, este scris pe invitațiile pregătite pentru prieteni și apropiați.
„După o viață grea luptată, ea a ales liniștea la care a tânjit atât de mult”, a
Jolanda Fun a explicat de ce vrea să moară
Jolanda Fun, care locuiește în Brabantul de Nord, în Țările de Jos, a explicat de ce vrea să moară într-un interviu pentru The Sunday Times de săptămâna trecută.
Deși este sănătoasă din punct de vedere fizic, se simte în mod constant „tristă, abătută, posomorâtă”.
La 22 de ani, femeia a fost diagnosticată cu o serie de probleme de sănătate mintală și de atunci a urmat o gamă largă de terapii anti-depresie.
Citește și: VIDEO. Actrița italiană Sibilla Barbieri, sinucidere asistată în Elveția. Ultimul mesaj al femeii
În condițiile date, tânăra nu a fost niciodată capabilă să-și păstreze un loc de muncă.
Când un consilier i-a spus în urmă cu doi ani că poate fi eutanasiată, ea a decis că aceasta este singura opțiune care îi mai rămâne.
Val de critici după anunțul sinuciderii asistate
Jolanda Fun a avut o viață dificilă, dar nu toată lumea este de acord că acesta este un motiv pentru a-și pune capăt zilelor.
Femeia suferă de tulburări alimentare, autism și dificultăți de învățare. Depresia este cea mai grea afecțiune cu care se luptă, dar renunțarea la viață este considerată o non-soluție, după cum scrie Spiked Online.
Un număr tot mai mare de persoane cu probleme psihice și neurologice se îndreaptă spre eutanasiere în Țările de Jos. Potrivit sursei citate, 42% dintre medicii de familie olandezi au raportat cereri de eutanasie din partea persoanelor cu demență.
În mod tulburător, puțin sub 43% dintre acești pacienți au spus că s-au simțit presați de rude să apeleze la sinuciderea asistată.
Controverse privind legalizarea sinuciderii asistate
Cazul Jolanda Fun din Olanda a scos din nou în prim-plan controversele din jurul eutanasiei, în special în ceea ce privește aplicarea acesteia la persoanele care suferă de boli mintale, potrivit Info Catolica.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Dezbaterea se intensifică pe măsură ce se apropie alegerile federale din Olanda, unii cetățeni exprimându-și intenția de a vota împotriva acestei măsuri.
Se exprimă îngrijorări că introducerea sinuciderii asistate pentru persoanele cu boli mintale ar putea duce la o creștere a numărului de decese din eutanasie. Un caz similar recent a fost acela al tinerei Zoraya ter Beek, o femeie de 28 de ani cu depresie și autism care a decis să moară prin eutanasie.
În timp ce în Olanda sau Belgia a fost nevoie de două decenii pentru a atinge anumite etape legislative, Canada a făcut progrese semnificative în doar cinci ani în legislația sinuciderii asistate.
Sunt tot mai multe îngrijorări cu privire la potențiala extindere a eligibilității pentru sinuciderea asistată în Canada, în special în ceea ce privește persoanele care suferă exclusiv de boli mintale.