Probabil ai încercat de multe ori să te lași de fumat, dar nu ai reușit niciodată cu adevărat. Părerile în legătură cu metoda optimă de a renunța definitiv la acest viciu sunt extrem de diverse, însă niciuna dintre abordări nu oferă rezultate certe. Oamenii sunt diferiți, astfel încât toate metodele trebuie adaptate individual. Dacă nu merge una, trebuie încercată cealaltă, până obții rezultatul scontat.

Citește și: Tradiţii și obiceiuri de 1 aprilie 2023: Ce trebuie să faci de Ziua Păcălelilor pentru a avea noroc?

Dacă ești fumător și te gândești să te lași de fumat, iată cele mai frecvente 4 greșeli pe care le fac oamenii în încercarea de a scăpa de această adicție:

1.      Stoparea bruscă a fumatului

Specialiștii în adicții recomandă o încetare treptată a expunerii la substanță, pentru a nu declanșa sevrajul sau, mai bine zis, pentru a nu determina un dezechilibru intempestiv și major la nivelul creierului. Acest lucru poate fi făcut foarte ușor, prin mărirea intervalului de timp dintre două țigări, respectiv prin extinderea treptată și progresivă a duratei „pauzei de țigară”. Astfel, de la 1-2 pachete de țigări consumate zilnic, poți ajunge la 3-5 bucăți în numai 3 luni, iar din acest punct până la o singură țigară sau chiar la niciuna, e doar un pas! Încearcă să faci totul etapizat, calculat, pentru nu periclita decizia de renunțare la fumat.

Citește și: Un implant dentar ultramodern îți poate reda zâmbetul în doar 24 de ore

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

2.      Slaba pregătire mentală

Înainte de orice schimbare majoră în viața și obiceiurile personale, trebuie să-ți iei timp și să pui în balanță aspectele pozitive, dar și negative, care pot apărea în urma renunțării la o adicție, cum e cea la nicotină. Din acest punct de vedere trebuie să te pregătești mental pentru a putea inhiba cât mai mult receptorii de la nivelul creierului care transmit semnale legate de continuarea comportamentului adictiv.

Citește și: Luna aprilie vine cu vești proaste pentru fumători. Țigările se scumpesc din nou, începând cu 1 aprilie

3.      Ronțăielile intermediare

Una dintre greșelile frecvente pe care le fac persoanele care doresc să renunțe la fumat e cea de a compensa prin mâncare. Ronțăielile, mâncatul în exces, consumul de dulciuri sunt simptome comune ale celor care doresc să renunțe la fumat. Există, într-adevăr, riscul de a lua în greutate în astfel de situații, iar cauza rezidă în mecanismul psihologic de gratificare. La fel, țigările electronice, reprezintă tot o încercare de a păcăli creierul, însă, ele reprezintă o soluție provizorie.

Citește și: Care este cea mai potrivită dimensiune de narghilea?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

4.      Păstrarea mediului/stilului de trai

Dacă ești o persoană care dorește să renunțe la fumat, trebuie să faci și o schimbare de ordin social. În primul rând, evită, cel puțin pentru o perioadă, ieșirile în oraș alături de prietenii care împărtășesc același gen de adicție. Dacă vezi pe altcineva fumând lângă tine, inevitabil te vei confrunta cu o presiune mentală foarte puternică, care te va pune la încercare. Încearcă să nu te implici deliberat într-o astfel de situație, pentru a trece peste mult mai ușor.

Citește și: 10 obiceiuri care îți pot păta dinții

Renunțarea la fumat reprezintă, în fapt, o negociere cu propria persoană, pe care e bine să o câștige „rațiunea”. Încearcă să eviți acele greșeli care te pot sabota în efortul de a deveni un nefumător și, cel mai important: nu fă niciun pas în spate sau lateral. Odată ce ai intrat pe acest drum, delăsarea, chiar pentru o perioadă scurtă, este dăunătoare mentalului și te va putea determina să renunți mult mai repede data viitoare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si