Vrei un desert spectaculos de Sfanta Maria? Prajitura cu cafea e perfecta pentru musafiri
Vrei sa iti impresionezi musafirii de Sfanta Maria? Incearca prajitura fina, cremoasa si cu aroma de cafea. In afara de faptul ca e delicioasa, iti da si energie pentru petrecere.
Uite ce iti trebuie:
Blat
6 oua
8 linguri zahar
30 ml apa
25 ml ulei
1 praf sare
6 linguri faina
3 linguri rase cafea
2 linguri rase cacao
Sirop
250 ml apa
2 linguri miere
Crema
5 galbenusuri
200 gr zahar
100 ml cafea tare
250 gr unt gras
Timp de preparare: 45 min. Timp de coacere: 30 min.
Prajitura cu cafea_1
Incepem cu blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam spuma tare cu un praf de sare.
Adaugam zaharul, cate o lingura treptat, alternand cu apa, si mixam in continuare pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul apoi le incorporam usor in galbenusuri.
Separat amestecam faina cu cacaoa si cafeaua, apoi le incorporam in albusuri amestecand usor cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, tapetam o tava mare cu hartie de copt, sau doua de 20/25cm.
Turnam blatul in tava si nivelam usor. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 30 de minute.
Pregatim siropul din cei 250 ml apa, pe care ii punem la incalzit apoi adaugam mierea, si lasam cateva minute pe foc, pana cand mierea este complet dizolvata. Lasam deoparte.
Trecem repede la crema. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul.
Punem cafeaua pe foc mic, iar cand este suficient de fierbinte adaugam 2-3 linguri de cafea peste galbenusuri si amestecam repede. Urmeaza sa procedam invers, turnam galbenusurile peste cafea si punem vasul pe foc mic, pana cand se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit.
Untul moale la temperatura camerei il mixam bine pana cand capata consistenta cremoasa, apoi adaugam treptat din crema de cafea, mixand bine de fiecare data, pana la epuizarea cremei.
Taiem blatul in doua (pe verticala) – daca ati folosit tava mare pentru prajitura – insiropam bine ambele blaturi, apoi turnam jumatate din crema peste un blat, nivelam si acoperim cu celalalt blat. Restul de crema il folosim pentru a acoperi al doilea blat, si pentru ornare.
In afara de faptul ca e delicioasa, iti da si energie pentru petrecere.
Incepem cu blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam spuma tare cu un praf de sare.
Adaugam zaharul, cate o lingura treptat, alternand cu apa, si mixam in continuare pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa.
Galbenusurile le amestecam cu uleiul apoi le incorporam usor in galbenusuri. Separat amestecam faina cu cacaoa si cafeaua, apoi le incorporam in albusuri amestecand usor cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus. Preincalzim cuptorul la 180 de grade, tapetam o tava mare cu hartie de copt, sau doua de 20/25cm.
Turnam blatul in tava si nivelam usor. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 30 de minute. Pregatim siropul din cei 250 ml apa, pe care ii punem la incalzit apoi adaugam mierea, si lasam cateva minute pe foc, pana cand mierea este complet dizolvata. Lasam deoparte.
Trecem repede la crema. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul.
Punem cafeaua pe foc mic, iar cand este suficient de fierbinte adaugam 2-3 linguri de cafea peste galbenusuri si amestecam repede.
Urmeaza sa procedam invers, turnam galbenusurile peste cafea si punem vasul pe foc mic, pana cand se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit. Untul moale la temperatura camerei il mixam bine pana cand capata consistenta cremoasa, apoi adaugam treptat din crema de cafea, mixand bine de fiecare data, pana la epuizarea cremei.
Taiem blatul in doua (pe verticala) – daca ati folosit tava mare pentru prajitura – insiropam bine ambele blaturi, apoi turnam jumatate din crema peste un blat, nivelam si acoperim cu celalalt blat. Restul de crema il folosim pentru a acoperi al doilea blat, si pentru ornare.