In articol:
"Înainte de criza legată de Covid-19, am constatat deja un anumit nivel de coordonare între Rusia şi Republica Populară Chineză în materie de propagandă", a declarat Lea Gabrielle, coordonatoarea Centrului şi Departamentului de stat american însărcinată să analizeze şi să combată propaganda străină.
"Dar cu această pandemie, cooperarea s-a accelerat rapid",
Potrivit lui Gabrielle, această "convergenţă este rezultatul pragmatismului a doi actori, care vor să modeleze perspectiva cu privire la pandemia de Covid prin a-şi impune propriul interes".
Washingtonul acuză Beijingul şi Moscova de propagandă împotriva sa
La sfârşitul lui martie, atunci când preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au încheiat un armistiţiu formal al "războiului declaraţiilor" dintre cele două mari puteri cu privire la originea maladiei, Washingtonul a fost încântat să vadă că Beijingul nu mai răspândeşte teorii ale
Dar armistiţiul s-a încheiat rapid.
Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au întârziat să alerteze lumea cu privire la epidemie şi că au ascuns amploarea răspândirii virusului. Şi deci, că sunt "responsabile" de propagarea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de persoane şi de actuala criză economică, fără precedent.
Citeste si: Cercetătorii au făcut anunțul mult așteptat! Pe ce dată scapă România de coronavirus
Citeste si: VIDEO| Cum vom călători după 15 mai
Citeste si: Trei membri ai personalului medical s-au aruncat pe geam din cauza covid-19
Dar el nu a dezvăluit niciunul dintre aceste elemente, şi această teză, care nu a fost public confirmată de serviciile americane, nu răspunde deci în acest stadiu presupunerilor sale.
Dilomaţia chineză a replicat: Mike Pompeo "nu poate prezenta probe pentru că nu există".