Standul Veturiei este, de departe, cel mai căutat de la Târgul Meșterilor Populari. Femeia care luna viitoare va împlini 92 de ani confecționează ii și cămăși tradiționale din fragede pruncie. A învățat tainele acestei meserii de la mama ei, care era croitoreasă, iar de atunci lucrează neîncetat. Este mereu cu zâmbetul pe buze, optimistă și dornică să-i învețe și pe alții ce înseamnă portul popular românesc.

Citește și: VIDEO- Plăcintele și merindele, vedetele din acest weekend în Brașov

„Am venit cu ață, cu ac și am zis trebuie să învăț și eu că îmi doresc să îmi fac acasă propriul brâu. Am primit cele mai bune sfaturi, cu siguranță.”

Meșterul de ii le-a oferit sfaturi prețioase celor pasionați să învețe tainele acestui meșteșug. Chiar dacă are aproape 92 de ani, doamna Veturia nu se plânge niciodată de oboseală. Se bucură că încă poate să muncească și spune că asta o ține în viață.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Veturia Suciu, meșter popular: „Cu ajutorul lui Dumnezeu am niște nepoți foarte buni, nu mă lasă să lucrez, dar eu lucrez ca o nebună fără să-i mai întreb pe ei și am cusut non-stop toată iarna.”  

La târg a fost prezent și Vasile Șușca, venit tocmai din Săcel din Maramureș, locul de unde izvorește râul Iza. Acolo are un atelier în care confecționează măști maramureșene.

Recent a fost declarat Tezaur Uman Viu pentru priceperea cu care duce tradiția mai departe.

Vasile Șușca, meșter popular: „Nu am copiat nimic, este un concept al meu, nasul e din pănură de cioarici și obrăzarul e din pănură de suman, restul blana de pe margine este piele de oaie prelucrată sau de capră.” 

Coadă a fost și la masa meșterului Adam, venit din județul Cluj. Bărbatul și soția acestuia realizează de ani buni, icoane pe sticlă, care se vând ca pâinea caldă. Folosește motive tradiționale, inspirat de vechii iconari ai secolelor trecute care trăiau în preajma mănăstirii Nicula.

Printre comercianți am întâlnit-o și pe Dorina Hanza. Bihoreanca este specializată în confecționarea de ștergare și straițe, dar și de încondeierea ouălor. Se bucură să vadă că mai nou, tinerii se întorc spre origini și vor să poarte obiecte cu motive tradiționale, mai ales atunci când ies în afara granițelor țării.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dorina Hanza, meșter popular: „Am scos conținutul din ele și pe urmă lucrăm tradițional cum se lucrează la noi, cu ceară și le vopsim. Fiind golite se păstrează bine, nu miroase.” 

Aproape 130 de meșteri au participat la „Târgul Meșterilor Populari”

La cea de a 30-a ediție a târgului, organizată la Muzeul Țării Crișurilor, au participat în total aproximativ 130 de meșterii populari din toate colțurile țării. Nu au lipsit olarii, pielarii precum nici cei specializați în pregătirea de siropuri sau tincturi benefice pentru sănătate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si