Zelenski este ținta atacurilor rușilor, din nou. Grupurile propagandistice pro-ruse au susținut în mod fals la câteva săptămâni de la începutul războiului împotriva Ucrainei că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis. Acest lucru a venit ca parte a unui efort agresiv de a afecta moralul public și de a submina guvernul ucrainean, a declarat joi firma americană de securitate cibernetică Mandiant, potrivit CNN.
Rușii au spus că Zelenski s-a sinucis
Operațiunile de dezinformare au venit pe bandă rulantă din partea posturilor naționale de televiziune din Rusia. Afirmația falsă a sinuciderii lui Zelenski este doar una dintre ele. Operațiunile de dezinformare urmărite de Mandiant de la presupuși actori ruși și belaruși aveau ca scop inducerea în eroare a publicului din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei.
Citește si: Premierul Portugaliei, întâlnire la Palatul Victoria cu Nicolae Ciucă. UPDATE
Campaniile de fake news, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este angajat în războiul informațional și eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă soldații ruși suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.
Într-un alt caz, grupuri care au legătură cu Belarus au răspândit pe rețele sociale informația falsă că un grup de criminali din Polonia ar preleva organele refugiaților ucraineni, cu complicitatea oficialilor polonezi, arată rtv.ro.
New York Times publică dovezi foto și video ale execuției locuitorilor din Bucha, de către armata rusă
„Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional”, a declarat Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant, pentru CNN. „Am observat că actori cunoscuți folosesc activele și infrastructura campaniilor anterioare, folosind capabilitățile dezvoltate de-a lungul timpului”.
Mandiant nu a indicat o legătură directă între guvernul rus și răspândirea informației false cu privire la sinuciderea lui Zelenski, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectată campanie de influență rusă”. Timp de decenii și datând din epoca sovietică, dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au reprezentat o parte cheie a strategiei de politică externă a Rusiei.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
În luna martie, Facebook și YouTube au eliminat un videoclip „deepfake”, răspândit pe scară largă, care pretindea să-l arate pe Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele. Adevăratul Zelenski a apărut într-un videoclip la scurt timp după, în care spunea că apărarea Ucrainei continuă.
Citește si: Armata rusă are probleme mari cu resursele de război. „Nu mai vedem salve de rachete de croazieră"
O parte din mesajele neadevărate folosite de propaganda pro-rusă, analizate de Mandiant, părea să câștige puțină tracțiune online. Iar cetățenii şi soldații ucraineni nu au dat semne că sunt influențați de această campanie de dezinformare.
Guvernul rus și-a descris în mod fals invadarea Ucrainei ca pe o campanie de „denazificare”, în ciuda faptului că Zelenski este evreu.
Povestea falsă a sinuciderii lui Zelenski seamănă cu modul în care dictatorul nazist Adolf Hitler a murit în 1945. Acesta s-a sinucis într-un buncăr din Berlin, în timp ce trupele sovietice înaintau spre capitală.
Jurnaliștii CNN au anunțat că au solicitat comentarii Ambasadei Rusiei la Washington și Ministerului de Externe din Belarus cu privire la cercetarea Mandiant.
Și alte puteri mondiale au încercat să influențeze opinia publică despre război sau pentru a semăna discordie între rivalii lor.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește si: Cetățenii ”scoase la vânzare” pentru ruși. Care este prețul pentru a obține cetățenia română
O operațiune de dezinformare pro-Iran, în care a fost folosită identitatea unui jurnalist rus, a constat în publicarea unor mesaje pe Twitter care susțineau că serviciile de informații israeliene au sprijinit Ucraina împotriva Rusiei în primele zile ale războiului, potrivit Mandiant. A fost o încercare aparentă de a crește tensiunile între Rusia și Israel. Guvernul israelian și cel iranian sunt dușmani înverșunați.
Guvernul SUA a încercat să modeleze percepțiile publice despre războiul din Ucraina în propriile moduri, inclusiv prin crearea unui cont al Departamentului de Stat pe Telegram, o aplicație de mesagerie populară printre ruși.