Close sidebar
Close sidebar

Zilele dintre Crăciun și Revelion în care mai poți să-ți speli hainele, potrivit rânduielilor bisericești

Tradiția populară spune că nu se spală și nu se fac treburi casnice în zilele de mare sărbătoare. Când se mai pot spăla rufele în decembrie.

Antonia Cioanca,

[Sursa foto: Pexels]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Perioada sărbătorilor de iarnă este una extrem de aglomerată. Pe lângă vizitele musafirilor, decoratul locuinței și pregătirea mâncărurilor tradiționale, românii sunt ocupați în aceste zile și cu ordinea și curățenia.

Potrivit rânduielilor bisericești, nu este bine ca în zilele de sărbătoare să se facă treburi casnice și să se bage haine la spălat. În zilele de 25, 26 și 27 decembrie, zilele de Crăciun, este complet interzis să punem rufele la spălat, pentru că este un praznic cu cruce roșie extrem de important pentru creștinii de pretutindeni.

Citeste si: Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs- kanald.ro

Citeste si: Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească- wowbiz.ro

Citeste si: Rușii au vrut să prăbușească avionul azer în mare, ca să scape de dovezi. Flightradar publică traiectoria 3D a zborului- antena3.ro

Citește și: VIDEO Mai mulți oameni și-au văzut mașinile distruse de Crăciun. Vremea rea a dărâmât copacii peste autoturisme

Zilele în care mai poți să speli haine înainte de Anul Nou 

În cele trei zile, cât durează sărbătoarea Nașterii Domnului, nu este recomandat să se facă treburi în gospodărie, la câmp sau în curte. Data de 27 decembrie nu marchează doar a treia zi de Crăciun, ci și ziua Sfântului Ștefan.

Totuși, fiind atât de multe zile de sărbătoare, hainele murdare se adună și trebuie spălate. Potrivit bisericii, începând cu 28 decembrie se poate spăla, călca și organiza casa. Și în zilele de 29, 30 și 31 decembrie se pot spăla cu toată încrederea rufele.

Interdicția de a face trebuiri casnice în zilele de sărbătoare cu cruce roșie nu este singura tradiție din bătrâni pe care oamenii o respectă.

Se spune că în locuință trebuie să se afle crenguțe de vâsc dacă cei care locuiesc acolo își doresc să aibă un an plin de noroc și bucurii. Se spune că vâscul aduce noroc în dragoste și protejează casa de către spiritele rele.

Există anumite mituri care se leagă și de trecerea în noul an. Se spune că cei care mănâncă pește sau icre în noaptea de Revelion o să aibă puterea de a se strecura cu ușurință prin noul an și vor avea noroc cu carul.

Citește și: Tragedie în ziua de Crăciun. Un tulcean a fost găsit mort în propria locuință, după ce casa i s-a făcut scrum

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI