Close sidebar
Close sidebar

Ziua Armatei 2022: Ce semnificații are această zi?

Ziua Armatei 2022. Anual, pe data de 25 octombrie 2022, românii sărbătoresc Ziua Armatei. Iată care este semnificația sărbătorii!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Armatei 2022. Iată care este semnificația acestei zile pentru români!

Ce semnificație are Ziua Armatei?

Această zi este una foarte importantă pentru români. Ziua Armatei marchează eliberarea țării de sub ocupație străină. Se celebrează anual, la data de 25 octombrie.

Ziua Armatei semnifică ziua în care Transilvania de Nord a fost eliberată de sub ocupație horthystă, în urma victoriei de la Carei din anul 1944. 

Prin eforturile a 525 702 de români, au fost eliberate mai multe teritorii, printre care și orașele Careii Mari și Satu Mare

Ziua de 25 Octombrie se descrie, alături de alte sărbători cu specific militar – Ziua  Forţelor Terestre, Ziua Aviaţiei şi Forţelor  Aerine, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme şi specialităţi,  în categoria amomentelor aniversare la care participă toate segmentele societăţii civile.

Acest lucru este determinat de respectul de care se bucură armata României în rândul cetățenilor. Mai mult de atât, cetățenii au încredere și prețuiesc armata română, înțelegând necesitatea acesteia.

Citeste si: El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec- kanald.ro

Citeste si: Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?- wowbiz.ro

Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române. „Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare”

Militarii armatei române aflaţi la datorie sub faldurile drapelului tricolor, acasă sau în locuri îndepărtate, cum ar fi teatrul de acţiuni militare din Afganistan, folosesc această zi în scopul evocării, cu emoţie, faptele de arme ale înaintaşilor.

Această zi este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Câți militari are armata română?

Armata României dispune de 73.350

de militari activi și 50.000 de rezerviști.

De asemenea, România este pe locul 38, conform raportului anual  Global Firepower.  

Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene, 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele din țară! Ce se întâmplă cu voucherele de alimente și ce sumă va mai fi livrată pe ele, în 2025?- kfetele.ro

Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro

Citeste si: România este în topul CNN Travel, printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este descrisă ca „un dar”- antena3.ro

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Potrivit topului Global Firepower, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Armata României are peste 70.000 de militari profesioniști, fiind una dintre cele mai importante din Europa, declara fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, în urmă cu câteva luni.

Citeste si: Ziua Armatei Române, sărbătorită în toată țara

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI