Close sidebar
Close sidebar

Ziua Bucureștiului. De ce a fost aleasă ziua de 20 septembrie pentru a celebra Capitala României

Ziua Bucureștiului. Este ziua în care municipalitatea organizează la București o serie de evenimente culturale şi de divertisment.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Bucureștiului. „Zilele Bucureștiului" marchează 563 de ani de la atestarea documentară a Capitalei, iar acest moment va fi sărbătorit printr-o serie de evenimente culturale. 

Cum a fost aleasă 20 septembrie să fie Ziua Bucureștiului

Din 20 septembrie 1459 datează prima mențiune documentară a „cetății București” ca reședință domnească, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Tării Românești (1448; 1456–1462; 1476), redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

Lucruri mai puțin știute despre Capitala României

1. Statia de metrou Politehnica este pavata cu placi de marmura si granit ce contin fosile de acum 180 de milioane de ani.

2. Potrivit Academiei Recordurilor Mondiale, Casa Poporului din Bucuresti este a 2-a cea mai mare cladire din lume, cea mai scumpa cladire si cea mai grea cladire construita vreodata.

Citeste si: Cum a început Mineriada din iunie 1990. Au trecut 32 de ani de la venirea minerilor în București

3. Arcul de Triumf a fost construit initial din lemn, in 1922, pentru a onora curajul soldatilor romani care au luptat in primul razboi mondial.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: O descoperire arheologică i-a șocat pe cercetători, în Germania: „Răzbunătorul” îngropat cu pietre mari pe piept ca să nu învie- antena3.ro

4. Orasul Bucuresti a fost desemnat capitala a Tarii Romanesti in 1659, de catre domnitorul Gheorghe Ghica.

5. Mita Biciclista (nume real: Maria Mihaescu) a fost prima femeie care a pedalat imbracata in pantaloni pe Calea Victoriei.

Ce evenimente au loc de Ziua Bucureștiului

Majoritatea evenimentelor care se organizează cu ocazia „Zilelor Bucureștiului” au loc în perioada 16-18 septembrie 2022, excepție fiind Expoziția „De la Țepeș la Brâncuși”, care se va încheia pe 22 octombrie. 

Expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi- 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” ce prezintă, în premieră, piese rare din colecţiile Emilian Radu, dar şi obiecte de tezaur din patrimoniul Muzeului National de Istorie a României, va fi deschisă vineri, la ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Din cele peste 350 de hărţi, cărţi vechi, imagini şi documente istorice rare selectate din colecţiile Emilian Radu, publicul bucureştean este invitat să descopere exponate importante despre istoria oraşului, precum ediţia Princeps a Bibliei de la Bucureşti (tipărită în 1688, sub patronajul lui Şerban Cantacuzino), a Evangheliei Greco-Română de la Bucureşti (editată şi tipărită de Antim Ivireanul în anul 1693 în Tipografia Mitropoliei din Bucureşti, sub patronajul lui Constantin Brâncoveanu) şi ediţia Princeps a Noului Testament de la Bucureşti (1703), conform news.ro.

Citeste si: Localuri de lux în clădiri de patrimoniu

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI