Close sidebar
Close sidebar

Ziua Europei 2022: Ce semnificaţie are data de 9 mai?

În fiecare an, pe data de 9 mai este aniversată Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, propunea printr-o declarație un plan de colaborare economică între Franța și Germania pentru a elimina rivalitățile dintre cele două state. În 1985, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano. Iată semnificația zilei de 9 mai!

Madalina Grigore,

Ziua Europei 2022. 

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Europei 2022. Primul pas în formarea Uniunii Europene de astăzi a fost făcut pe 9 mai 1950. Atunci, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în fața presei din întreaga lume o declarație prin care chema Franța, Germania. dar și alte patru state, să își adune la comun producțiile de oțel și cărbune, punând astfel bazele unei federații europene.

Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.

9 mai- Ziua Europei.

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua Europei- 9 mai

Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda. 

Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Citeste si: Ungaria, acuzată că știa de la Putin despre planul de invazie totală a Ucrainei

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995. Pe 1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre. 

Ziua Independenței- 9 mai

Independența de stat a fost proclamată pe 9 mai 1877. Nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor din ce în ce mai numeroase în acei ani, a fost o aruncare peste bord a ultimei verigi a conducerii otomane. 

În acea zi, Mihail Kogălniceanu spunea în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”. 

Citeste si: Uniunea Europeană dorește interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului

Independența proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă pentru a putea fi impusă forțelor militare turcești și recunoscută ulterior de puterile europene.

9 mai- Ziua Europei. Ce semnifică această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Ziua victoriei celui de-al Doilea Război Mondial

Pe 9 mai 1945, aliații din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste sfârșindu-se în acest mod cea mai pustiitoare conflagrație din istoria continentului european.

În 1939, după ce Polonia a fost devastată, liderul nazist Adolf Hitler a ordonat pregătirea cât mai rapidă a unei campanii în vest și pentru a avea condiții favorabile pentru acțiunile militare a ocupat Danemarca și Norvegia. Prin cucerirea acestora, Germania și-a asigurat baze pentru submarine și navigație, dar și condiții excelente pentru a trasnporta minereuri de fier din Suedia, materie primă în industria ei de război.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tănăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si: UE ar putea scuti Ucraina de plata taxelor vamale timp de un an. Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European

Pentru a ocupa Danemarca și Norvegia, Germania a avut șapte divizii de infanterie, un regiment blindat, batalioane independente la care se adăugau 1.300 de avioane constituite în Flota 5 aeriană, dar și flote ale forței maritime militare. 

Astfel, de-a lungul istoriei, ziua de 9 mai a marcat evoluția României din trei puncte de vedere: proclamarea independenței (9 mai 1877), Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) și Ziua Europei.

Citeste si: UE va prezenta în curând al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI