În 2024, Ziua Marinei Române celebrează 122 de ani de la prima sa aniversare, marcând o tradiție îndelungată și bogată în istoria navală a României. Cu acest prilej, Forțele Navale Române organizează o serie de manifestări impresionante în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București, în perioada 6 și 15 august 2024.

Evenimentele includ exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale și concerte de muzică militară, oferind publicului ocazia de a se apropia de viața marinărească.

Ziua Marinei 2024 la Constanța- program

La Constanța, activitățile debutează cu un atelier de scufundări recreaționale organizat de Centrul de Scafandri pe 12 august, între orele 10:00-16:00, în Portul Turistic Tomis. Acest atelier este destinat câștigătorilor unui concurs desfășurat pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române. Tot în această perioadă, pe 12 și 13 august, între orele 18:00-21:00, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, tinerii interesați de o carieră militară vor putea afla mai multe despre oferta educațională a instituțiilor de învățământ militar de marină​.

Pe 14 august, Constanța va găzdui o ceremonie militară și religioasă pentru comemorarea eroilor marinari, urmată de acordarea Drapelului de Luptă Comandamentului Componentei Navale "Viceamiral Ioan Georgescu" și de conferirea unor decorații și distincții militare​ (Astrology Insights). Ziua Marinei Române va culmina pe 15 august cu exercițiul naval întrunit "Forțele Navale Române 2024", între orele 10:00-12:00, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari la ora 20:30 și un spectaculos foc de artificii vizibil din zona Piața Ovidiu- Portul Turistic Tomis​.

Ziua Marinei - Forțele Navale Române

Ziua Marinei - Forțele Navale Române

[Sursa foto: Facebook - Forțele Navale Române]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Summer in the City 2024: Pe ce dată cântă 50 Cent la București?

Ziua Marinei 2024 la Mangalia- programul evenimentelor

În Mangalia, evenimentele se desfășoară între 10 și 15 august, incluzând activități culturale la Cercul Militar și Muzeul Marinei. Pe 14 august, între orele 09:00-11:00, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval din Portul Turistic. Tot aici, Forțele Navale pentru Operații Speciale organizează un concurs aplicativ-militar pe Plaja Laguna, pe 13 și 14 august​.

Pe 15 august, Ziua Marinei Române este marcată prin exercițiul naval întrunit "Forțele Navale Române 2024", jocuri marinărești, expoziții de tehnică militară și ateliere interactive, între orele 10:00-14:00. Seara se va încheia cu un spectacol de muzică populară și retragerea cu torțe a marinarilor militari​.

Ziua Marinei 2024 în Brăila și Galați - programul evenimentelor

La Brăila, evenimentele încep pe 6 august cu un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale pe esplanada Dunării, iar între 7 și 9 august, publicul poate vizita o colecție personală de obiecte cu tematică marină la sediul Comandamentului Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu". Exercițiul naval "Forțele Navale Române 2024" va avea loc pe 15 august, între orele 10:00-12:30, urmat de retragerea cu torțe seara​.

La Galați, festivitățile vor fi concentrate pe 15 august, începând cu ora 17:00, pe faleza Dunării, zona Elice. Evenimentul include o ceremonie militară și religioasă, un exercițiu demonstrativ și parada navelor militare și civile​.

Citește și: Perseidele 2024. Când va putea fi admirată ploaia de stele pe cerul din România

Ziua Marinei 2024 în Tulcea

Tulcea va comemora eroii marinari pe 14 august, între orele 09:00-10:00, la Cimitirul Eroilor, iar pe 15 august, faleza Dunării va fi locul unor exerciții navale și concursuri marinărești, între orele 10:00-13:00​.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

 Forțele Navale Române

Ziua Marinei - programul evenimentelor

[Sursa foto: Facebook - Forțele Navale Române]

Ziua Marinei 2024 în București - programul evenimentelor

În București, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert pe 12 august, între orele 19:00-20:00, în piațeta din fața sediului Băncii Naționale a României. Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" va fi deschis publicului pe 13 și 14 august. Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă pe 15 august, între orele 09:00-10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul "Regele Mihai I"​.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si