In articol:
Ziua Muncii 2023. Încă din perioada comunismului, ziua de 1 mai era sărbătorită cu mare interes de către români. O parte din tradiții sunt respectate și astăzi.
Ziua Muncii 2023. Tradiții de 1 mai
Ziua de 1 mai nu este doar Ziua Muncii. În această zi românii mai sărbătoresc și „Armindenul” care simbolizează vegetația și protecția plantelor și a animalelor. În popor, prima zi din luna mai poartă și numele de ziua pelinului” sau „ziua bețivilor”.
Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc a fost sărbătorită în România pentru prima dată în anul 1980.
În tradiția populară românii sărbătoreau „Armindenul” vechiul zeu al vegetației care proteja recolta și animalele. Ziua mai era numită și „Ziua bețivilor” pentru că era sărbătorită cu mult vin roșu.
Citește și: Minivacanță 1 mai 2023. Idei de locuri pe care românii le pot vizita în weekendul prelungit!
În satele din zona Banatului Armindenul este o ramură verde de copac care se pune la casele oamenilor gospodari și ale fetelor care trebuie să se mărite. Tinerii așezau ramura de copac noaptea, în secret. Cei care aveau la case ramura pusă trebuiau să îi caute pe băieți și să le dea de băut.
În dimineața zilei de 1 mai stâlpii porților și ai caselor se împodobesc cu ramuri verzi. La fel se procedează la grajdurile vitelor pentru ca acestea să fie protejate de spiritele rele.
O superstiție veche spune că cei care vor munci pe 1 mai pot avea parte de rele și grindina poate produce pagube gospodăriei lor.
Superstiții în prima zi a lunii mai. Ce nu este bine să faci?
În această zi se fac şi predicţii meteorologice, care condiționează activităţile agricole. În trecut se credea că dacă în acea zi ploua, la fel va fi și în următoarele 40 de zile. Armindeniul este cunoscută şi ca sărbătoarea boilor. În această zi nu se pune mâna pe coarnele boilor şi nu se înjugă, de teamă că animalele ar putea muri.
În Moldova, femeilor le este interzis să frământe pâine, însă le este recomandat să semene castraveţi, pepeni sau fasole, pentru a avea rod bun.