Zona zoster, tratament si alimentatie
Zona zoster este o afectiune cunoscuta si ca Herpes zoster, fiind o boala infecto-contagioasa aparuta in urma infectiei cu virusul varicelo-zosterian.
Infectia primara determina aparitia varicelei, dupa care virusul ramane fixat in tesutul nervos sub forma inactiva, iar reactivarea lui conduce la aparitia zonei zoster. Factorii care cauzeaza reactivarea pot fi: scaderea imunitatii celulare a organismului gazda, chimioterapia, radioterapia, oboseala, stresul, tratamentul cu hormoni glucocorticoizi, contactul cu copii bolnavi de varicela.
Bolnavii cu zona zoster nu pot beneficia de tratament etiologic din cauza lipsei de eficienta a medicamentelor antivirale existente in farmacii.
Tratamentul simptomatic presupune administrarea analgezicelor a caror actiune impiedica aparitia suprainfectarii bacteriene. Tratamentul local va dezinfecta zona perilezionala prin aplicarea unor solutii antiseptice sau pulberi sicative sterile. Pentru suprainfectarea locala se aplica crema care are in componenta antibiotice si cortizon sau ldoxuridina.
Trebuie sa optati pentru o dieta bogata in vitaminele A, B1, B12, C, E si zinc. Puteti consuma citrice, morcov, usturoi, scortisoara, legume cu frunze verzi si lapte.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sunt de evitat nucile, semintele, cerealele si ciocaltaa, pentru ca aceste alimente agraveaza simptomele.