3 rețete delicioase cu dovleac copt. Dovleacul este întotdeauna vedeta sezonului de toamnă și poate fi folosit atât la deserturi cât și la diverse preparate sărate. Iată mai multe rețete delicioase cu dovleac copt!
Author: Alina Raducu miercuri 27 octombrie 2021 , 09:54
3 rețete delicioase cu dovleac copt. Află ce poţi face dintr-un simplu dovleac! Totodată, dovleacul este bogat în vitamine şi minerale, este gustos și savuros, dar şi plin de fibre. Îți vom prezenta câteva reţete cu care nu vei da greș, pentru perioada dinaintea sărbătorilor.
Rețete cu dovleac copt- Budincă de cartofi cu dovleac
Mai întâi spală bine cartofii şi apoi pune-i la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă şi se taie fâşii.
Într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu felii de şuncă, se pun cartofii tăiaţi fâşii, alternând cu bucăţile de dovleac. Separat, se bat bine ouăle cu smântâna şi puţină sare. După care, toarnă amestecul deasupra straturilor cu cartofi şi dovleac.
Mai spoi, se pun şi restul de felii de şuncă rămase şi se dă la cuptor, la 180 °C, pentru aproximativ 50 de minute.
După ce s-a rumenit, se scoate budinca din cuptor si se presară pe deasupra parmezanul si il mai lasam 1 minut la cuptor pana se rumeneste.
Rețete cu dovleac copt- Dovleac rumenit cu cuşcuş şi brânză de capră
Se încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Presară dovleacul cu sare şi piper, chilli şi coajă rasă de lămâie. Dă la cuptor 40-50 minute sau până când se pătrunde.
Astfel, într-un bol larg pune cuşcuşul şi toarnă deasupra 700 ml apă clocotindă în care ai adăugat 1 linguriţă de sare.
Apoi, acopera vasul şi lasă să se îmbibe de lichid 8 minute. Combină cu pătrunjelul şi zeama de lămâie şi umple sferturile de dovleac. Presară brânza şi dă din nou la cuptor 5 minute pentru ca aceasta să se topească.
Trebuie sa tai mai intai margarina în bucaţi, care se învelesc în folie de aluminiu si se dau la congelator pentru 10 minute.
Astfel, într-un bol, se pune faina si margarina rece si se mixeaza grosier. Adauga cele doua pahare mici de iaurt bine scurs. Mixeaza pentru a obţine un aluat omogen. Înveleste aluatul în folie alimentara si se da la rece pentru o ora.
Pregătirea umpluturii: dovleacul trecut prin razatoare se pune la calit în margarina topita. Adauga zaharul, scorţisoara si se lasa pe foc 10-15 minute.
După care, aluatul se scoate de la rece si se întinde pe masa presarata cu faina, într-o foaie de un centimetru. Taie foaia în trei si partea din stânga se asaza peste cea din dreapta. Apoi se pun marginile de sus si de jos ale celei de-a treia foi, amestecându-le prin întindere cu sucitorul. Repeta operaţiunea de înca doua ori si apoi se aduna aluatul într-o bila care se lasa la congelator pentru o ora.
Aluatul se împarte în doua si se întind doua foi, cea de suport mai groasa, iar cea de deasupra cât se poate de subţire. Pune foaia suport în tava unsa cu margarina. Repartizeaza umplutura si apoi se acopera cu a doua foaie. Se da la cuptor pentru 30 de minute. Apoi, se lasa sa se raceasca în tava si se aduce la masa presarata cu zahar pudra.