De la acnee la cancer, aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării tale fizice și emoționale. Descoperă mai jos cinci dintre cele mai comune boli de piele și cele mai eficiente metode de tratament și prevenție. 

Care sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor de piele? 

Afecțiunile dermatologice includ o gamă largă de tulburări care afectează aspectul, textura sau funcțiile pielii. Acestea pot fi cauzate de diverși factori, inclusiv genetici, de mediu, infecții sau răspunsuri autoimune.

Bolile de piele se pot manifesta sub formă de roșeață, mâncărime, erupții cutanate, umflături sau decolorare și adesea duc la disconfort, dureri și probleme legate de imaginea de sine. 

Citește și: EXCLUSIV- ”Litoralul pentru toți 2023” a început: Prețuri de la 75 lei/ cameră, pe noapte. Manager agenție de turism: ”Există opțiuni pentru toate buzunarele în fiecare dintre stațiuni”

Care sunt cele mai comune boli ale pielii? 

Acneea, eczemele, psoriazisul, rozaceea și cancerul de piele sunt printre cele mai comune afecțiuni dermatologice. 

Eczemele (dermatita) 

Eczemele se caracterizează prin mâncărimi, inflamații, roșeață și vezicule și pot apărea oriunde pe corp. Cauzele si tratamentul eczemei sunt variate, întrucât există trei tipuri principale: atopică (denumită și dermatită atopică), de contact iritativă și de contact alergică. Astfel, variați factori genetici și de mediu, alergiile și disfuncțiile sistemului imunitar pot declanșa eczeme.

Cremele hidratante, corticosteroizii topici și antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor eczemei, la fel și diferite produse naturale. De exemplu, printre beneficiile swiss pine extract pentru piele se numără și faptul că poate ameliora disconfortul cauzat de diverse afecțiuni dermatologice, precum eczemele și rozaceea. De asemenea, evitarea factorilor declanșatori, cum ar fi anumite alimente, agenți iritanți și alergeni, este crucială pentru prevenirea eczemelor. 

Acneea 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Acneea se prezintă sub formă de coșuri, puncte negre, puncte albe și uneori chisturi dureroase. De obicei afectează fața, gâtul, pieptul, spatele și umerii. Acneea se dezvoltă atunci când foliculii de păr sunt înfundați cu sebum și cu celule moarte. Modificările hormonale, factorii genetici și anumite medicamente pot contribui la declanșarea acesteia. Produsele dermatocosmetice care contribuie la reglarea nivelului de sebum, de exemplu, cele pe bază de niacinamidă și retinol, diverse tratamente eliberate pe bază de rețetă și proceduri dermatologice, cum ar fi peelingurile chimice și terapia cu laser, pot trata eficient acneea. Menținerea unei rutine corecte de îngrijire a pielii, adoptarea unei diete echilibrate și gestionarea stresului pot ajuta la prevenirea acneei. 

Psoriazisul 

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică ce apare atunci când sistemul imunitar țintește în mod eronat celulele sănătoase ale pielii, provocând o înnoire rapidă a acestora. Psoriazisul are ca simptome apariția de pete groase, solzoase pe piele, de obicei de culoare alb-argintie. Afectează adesea scalpul, coatele, genunchii și partea inferioară a spatelui. Medicamentele topice, fototerapia, tratamentele sistemice și cele biologice sunt, de obicei, utilizate pentru a limita simptomele psoriazisului. Gestionarea stresului și evitarea leziunilor cutanate sunt, de asemenea, metode care pot ajuta la prevenirea erupțiilor. 

Rozaceea 

Rozaceea cauzează apariția roșeții și, uneori, a unor coșuri asemănătoare acneei pe față, în special pe obraji și nas, în timp ce vasele sangvine devin vizibile. Cauza exactă a acestei afecțiuni este neclară, dar poate implica factori genetici, de mediu și un sistem imunitar hiperactiv.

Antibioticele topice sau orale, terapia cu laser și modificările stilului de viață, de exemplu, evitarea factorilor declanșatori, precum alcoolul și alimentele picante, pot ajuta la gestionarea simptomelor rozaceei. 

Citește și: Fazele lunii sepembrie 2023. Când este Luna Nouă și Luna Plină?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024- radioimpuls.ro

Cancerul de piele 

Cancerul de piele se prezintă ca alunițe de forme neobișnuite. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Expunerea excesivă la soare, folosirea aparatelor de bronzat, factorii genetici și un sistem imunitar slăbit sunt condiții de risc pentru cancerul de piele. Opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie și imunoterapie, în funcție de tipul și stadiul cancerului. Prevenirea implică utilizarea produselor de protecție solară, purtarea de îmbrăcăminte care contribuie la blocarea razelor UV și verificarea regulată a pielii, pentru a detecta eventuale modificări neobișnuite ale acesteia. 

Care sunt cele mai bune strategii de tratament și prevenție pentru afecțiunile pielii? 

În primul rând, dacă suspectezi că suferi de o afecțiune dermatologică, cere sfatul unui medic specialist, pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. În funcție de afecțiune, medicul dermatolog îți poate prescrie medicamente topice sau orale, pentru a gestiona simptomele. Printre alte măsuri pe care le poți lua se numără: 

  • respectarea unei rutine adecvate de îngrijire a pielii, care include curățare, hidratare și protecție solară. Crema solară cu SPF de minimum 30 este esențială pentru a-ți proteja pielea de razele UV dăunătoare. Este important să folosești produse potrivite tipului tău de piele și gesturi delicate în timpul rutinei de îngrijire; 
  • modificarea stilului de viață, care include identificarea și evitarea factorilor declanșatori ai unor afecțiuni precum eczema și rozaceea; 
  • hidratarea adecvată, care ajută la menținerea sănătății pielii; 
  • menținerea unei diete sănătoase, variate, care să includă vitamine, minerale și antioxidanți; 
  • gestionarea stresului, care, la un nivel cronic, poate exacerba anumite afecțiuni ale pielii. Practicarea tehnicilor de management al stresului, cum ar fi yoga sau meditația, pot fi extrem de utile în acest sens; 
  • autoexaminarea regulată a pielii, care poate ajuta la detectarea din timp a oricăror modificări suspecte, mai ales dacă ești expus riscului de cancer de piele;

Citește și: Doi urși panda gemeni avut cea mai bună zi de naștere! Au primit un tort uriaș, numai pentru ei

Afecțiunile pielii pot varia de la iritații ușoare până la probleme medicale grave, dar, cu cunoștințele și abordarea potrivite, multe dintre ele pot fi gestionate sau prevenite în mod eficient. Dacă ai îngrijorări legate de sănătatea pielii tale, este important să consulți cât mai curând un medic dermatolog, pentru îndrumări și tratament adaptat nevoilor tale specifice.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si