800 de angajați de la Compania Aeroporturi București, în șomaj tehnic de la 1 iulie
Compania Națională Aeroporturi București, care operează aeroporturile Otopeni și Băneasa, se confruntă cu probleme financiare și este nevoită să introducă în șomaj tehnic 60% din personal. Măsura este anunțată ca fiind temporară, pe o perioadă de maxim o lună.
Author: Razvan Ilie miercuri 23 iunie 2021 , 10:24
Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) a aprobat, în ședința din 22 iunie, măsura șomajului tehnic pentru aproape 60% dintre angajați, începând cu 1 iulie, a informat CNAB într-un comunicat de presă trimis miercuri, 23 iunie.
Conform CNAB, decizia a fost luată având în vedere situația financiară a CNAB și rezultatele pe primele 5 luni ale anului 2021.
Potrivit companiei, 800 de angajați din totalul de 1.370 activi, vor intra pe rând în șomaj tehnic, cei mai mulți dintre ei pentru o perioadă de o lună, iar o parte pentru două săptămâni.
Care va fi impactul asupra pasagerilor
Traficul aerian de pasageri se află în prezent la 40% din situația de dinainte de pandemie, iar industria aeronautivă se confruntă cu probleme uriașe după blocaj uriaș din 2020.
„Măsura șomajului tehnic va fi implementată astfel încât impactul asupra pasagerilor să fie nesemnificativ. În prezent, traficul aerian de pasageri, deși în creștere, se situează la 40% față de nivelul din 2019”, se arată în comunicatul companiei.
Un număr de 8.354 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara şi de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Societatea Naţională
de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM), din care 8.060 ersoane de la cele două complexuri energetice.
Cei concediați ar putea beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei.
”Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii, ca măsură de protecţie socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate.
Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Naţională a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane- Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM)”, arată nota de fundamentare.