Echipa de filmat a Stirilor Kanal D a mers direct in locul unde sunt crescute rosiile care ar trebui sa ajunga in farfuriile dumneavoastra. Prima problema: caldura mare care a afectat si culturile din sera.

„Anul asta nu stiu daca avem 2 kilograme pe o planta. Media trebuia sa fie 4, 4 kilograme jumatate!”, spune un legumicultor.

Domnul Sandu Filimon nu simte nicio schimbare de pe urma legii 51 la suta produse romanesti in hipermarketuri.

Nu i-a batut nimeni la poarta pentru a-l intreba de pret, iar el nu are puterea sa cutreiere pietele tarii ca sa-si vinda direct marfa.

Bine ar fi sa avem un contract, sa fie stabilit un mercurial, de la inceputul anului, cum era inainte. Plus minu s un leu sau plus minus 5 banuti. Noi ne ducem la piata. Astazi, este, de exemplu, 2 lei. Maine e 4 lei, dupa aia un leu”, spune acesta.

Ca sa ne asigure ca sunt rosii de calitate, musca chiar el dintr-una. Sanatate curata, dar la pret de nimic: „ Saptamana trecuta am dat cu 1 leu 50”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mai mult, se lauda ca productia sa este bio. O stropeste numai cu apa de calitate, netratata. Apa in care cresc si pestii.

„Asta e singura proba care dovedeste ca, atat timp cat traieste pestele, nu este nici abuz de chimicale”, mai spune domnul Sandu.

Ne mutam la piata din Matca. Producatorii din zona nu reusesc sa mearga mai departe. Domnul Filimon are o taraba, insa nu-si face sperante prea mari: „Daca nu se vand in 3, 4 zile, le mai tinem putin sa se coaca si vor ajunge pentru consum propriu

ketchup natural”.

Situatia este aceeasi si pentru restul taranilor.

„Sa vindem, dar cui sa vindem marfa asta? Pai, de ce nu se vinde, doamna? Nu stiu, nu sunt bani, nu sunt cumparatori!”, spune un alt agricultor.

„Nu incapem noi acolo, la supermarket! Munca noastra e in zadar!”.

Pentru acesti oameni, vanzarea legumelor aduce singurul venit. Daca marfa lor ar avea o desfacere mai larga, fara prea multi intermediari, atunci si noi am manca mai ieftin.

Deci, ardeii isi dubleaza pretul la piata. Si-acum, pregatiti-va pentru o surpriza. Intre Matca si Tecuci legumele parcurg 10 kilometri. Doar atat!

Iata insa ca apar totusi cumparatori. Intermediari care spun insa ca nu vand la piata, ci merg prin sate si isi cauta clienti printre locuitori.

Cat va dura pana cand producatorii autentici isi vor castiga locul in piete si magazine, ramane de vazut.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si