Însă nu se știe cu exactitate unde au apărut sau cine a inventat prima rețetă de murături. Se spune că, castraveții au fost puși la murat pentru prima dată în zona Indiei, iar murăturile erau destul de populare în Mesopotamia, în zona Siria-Irak-Turcia de astăzi. 

Când vine vorba de legumele puse la murat, românii sunt foarte inventivi.

Românii fac murături din orice legumă, cum ar fi: castraveți, gogonele, varză, morcovi, țelină, ridichi, conopidă, gulie, sfeclă roșie, gogoșari sau ardei gras, dar și pepenii se pot mura.

Doar că legumele trebuie să fie tari.

Indiferent de ce legume alegi, acestea se pot mura în saramură sau în oțet.

Citeste si: Câtă sare se pune la murături? Multă lume nu ştie şi face o mare greşeală

Cum se pregătește saramura pentru murături.

Rețeta este mai simplă decât te așteptai. În funcție de cantitatea dorită, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.

Pentru a păstra murăturile, este de preferat să folosești un butoi în care să adaugi mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.

Toate acestea vor fi acoperite cu saramura pregătită în prealabil.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

 Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii.

Citeste si: Sfecla roșie murată: Beneficii si rețete ușor de preparat

Secretele unor murături delicioase pe care toate gospodinele trebuie să le știe.

Pentru rețeta de murături este foarte important să folosești sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie și să nu se păstreze pe timp de iarnă. 

În butoiul cu murături poți adăuga 1-2 frunze de cireș ori viță de vie. Acestea conțin tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. De asemenea, folosirea boabelor de muștar ajută la conservarea murăturilor.

Murăturile nu sunt un preparat des consumat doar în România, ci și în țări orientale precum India, Turcia, China ori Arabia. 

Dacă se folosește oțet, nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și nici balsamic. Se recomandă doar oțet de mere.

Citeste si: Dulceata de afine. 3 retete delicioase pe care sa le incerci


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si