In articol:
Mulți oameni își decorează casele pentru sărbătorile de iarnă, în așteptarea lui Moș Crăciun, însă cei ce dețin animale trebuie să fie mai atenți atunci când aleg plantele decorative, ele putând fi periculoase pentru câini și pisici.
Este bine să cunoști plantele care sunt toxice pentru necuvântătoarele tale, dar și pe cele care nu sunt, pentru a avea niște sărbători reușite și fără probleme pentru animăluțele.
Citește și: Râsul, noul animal de companie
Crăciunița
Crăciunița este una dintre cele mai folosite plante în preajma sărbătorilor de iarnă, dar este dăunătoare pentru animăluțul tău.
„Despre Crăciuniță se spune că este una dintre cele mai toxice plante, lucru total neadevărat.
Putem trece pe lista plantelor sigure pentru patrupezi și brazii de Crăciun. Totuși, e bine să fiți atenți la animalul dumneavoastră și atunci când acesta se află în preajma bradului. Dacă animalul încearcă să se ascundă în brad, este bine de știut că acele de pin pot provoca leziuni la nivelul ochilor.
Citește și: Singurul animal de pe Pământ care rezistă unui atac nuclear. Există și în România
Vâsc
Vâscul poate fi dăunător animalelor de companie. Dacă este ingerat, patrupedul poate experimenta tulburări digestive, ori semne de otrăvire precum modificarea funcției mentale, dificultăți ale respirației, ori un ritm cardiac scăzut.
„Dacă observi aceste simptome la animalul tău de companie sau bănuiești că a ingerat vâsc, trebuie să mergi cu el la doctor cât mai repede posibil. Vâscul nu ar trebui să fie pus în locuri unde animalele ar putea avea acces la el”, a mai spus Dr. Dorothy Black.
Ilex
O altă plantă decorativă este ilexul, care poate fi dăunătoare animalelor și este considerată chiar otrăvitoare. Simptomele pe care aceasta le provoacă pot fi stările de vomă, diaree și energie scăzută.
Stăpânii animalelor de companie trebuie să meargă la doctorul veterinar dacă bănuiesc că patrupedul a ingerat ilex.
Amaryllis și Narcisa
Cele două plante sunt, de asemenea, considerate otrăvitoare pentru animale. Dacă sunt ingerate, patrupedele pot experimenta stări de vomă, depresie, dureri abdominale și pierderea apetitului.
„Animalele care consumă aceste două plante pot experimenta fiori, iar acest lucru poate însemna un nivel înalt de toxicitate a plantei”, mai adaugă Dr. Dorothy Black.
Citește și: „Era să leșin” Liviu Vârciu a ajuns cu pisica la veterinar! Ce a observat imediat după control
Crin
Crinii sunt toxici pentru pisici. Ingerarea oricărei părți a crinului poate conduce către insuficiență renală.
Animăluțul poate experimenta simptome de vomă, depresie și pierderea apetitului. Dacă suspectezi că pisica ta a ingerat crini, trebuie neapărat să contactezi medicul veterinar.
„Cu cât planta este mai toxică, cu atât ar trebui să fii mai atent la expunerea lor prin casă. Dacă Crăciunița și bradul de Crăciun sunt mai sigure pe pentru animale, Ilexul, Vâscul, Amaryllis, Narcisa și Crinii trebuie considerate destul de toxice”, a concluzionat doctorul.