​​Liderii coaliției de guvernare au ajuns, marți, la un acord de principiu privind scăderea accizei la carburanți. Dacă propunerea PSD ca acciza să scadă cu 50% va fi adoptată de Guvern, șoferii vor plăti cu aproximativ 1,2-1,5 lei mai puțin la fiecare litru de motorină sau benzină.

Citeste si: Vladimir Putin: „Livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina”

Decizia ar putea avea un efect de compensare în noianul de scumpiri cu care se confruntă românii în momentul de față. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă.

Cu cât se vor ieftini benzina și motorina

Prețurile la carburanți sunt influențate însă nu doar de accize, ci și de prețul petrolului care a depăşit 90 de dolari pe baril și experții se așteaptă la noi creșteri după intrarea trupelor ruse în Ucraina.

Citeste si: Criza economică se adâncește. Prețul petrolului a explodat, piețele financiare sunt în picaj

În momentul de față, prețul de vânzare de la benzinării este compus în proporție de aproape 50% din accize și taxe.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Surse social-democrate au declarat luni pentru Hotnews.ro că PSD va propune marți, în ședința coaliției, scăderea accizelor la carburanți (benzină, motorină, GPL) la jumătate.

Citeste si: Noile tarife la RCA pentru 2022. Ce prețuri maxime vor plăti șoferii în acest an

Reducerea accizei ar putea aduce o scădere a prețului cu aproximativ 1.2-1.5 lei a litrului de carburant. Înainte

de o decizie finală, se așteaptă o analiză în acest sens a Ministerului Finanțelor, arată sursa citată.

UPDATE. Ministrul de Finanțe, anunț despre reducerea accizelor la carburanți

Coaliţia a validat marţi reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă imediat cu peste 1 leu, a anunţat, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an", a precizat ministrul de Finanțe.

Prețul petrolului ar putea sări de 100 dolari barilul

Cotaţia barilului de ţiţei la West Texas Intermediate a crescut cu peste 3% (2,8 dolari), până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai

ridicată valoare din ultimele opt luni.

Citeste si:  Soluțiile guvernanților pentru facturile românilor

Tensiunile geopolitice din Europa de Est au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si:  Mesajul Președintelui Klaus Iohannis, după anunțul lui Putin cu privire la independența regiunilor separatiste: ,,Rusia amenință pacea și securitatea globale''

Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.

"Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur", spune Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si