România și-a asumat în fața Comisiei Europene să își reducă anual deficitul bugetar pentru a ajunge să se încadreze într-un deficit sub 3 procente.

Citește și: A fost actualizată lista alimentelor cu preț plafonat! Ce produse au fost scoase?

Recomandarea UE din urmă cu trei ani era ca România să pună capăt situației de deficit excesiv cel mai târziu în 2024.

Lucrurile sunt departe de a fi realizabile.

Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2023 s-a încheiat cu un deficit de 89,90 miliarde de lei, respectiv 5,68% din PIB, în scădere de la 5,76% cât a fost în 2022, potrivit datelor afişate marţi de Ministerul Finanţelor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash),  un nivel asupra căruia existe semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.

Cheltuielile statului, scăpate de sub control

Veniturile bugetului de stat au fost de 521 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de 2022, aproape de creşterea bugetată la început de an, de 14%.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetare au fost de 612 mld. lei, adică în creştere cu 13%, faţă de o bugetare de creştere cu 10%.

Cheltuielile de personal au însumat 132,7 mld lei, în creştere cu 12,8% comparativ cu  anul precedent. 

Anul 2024 a început cu o serie de proteste stradale care pun Guvernul cu spatele la zid, obligându-l să acorde noi majorări salariale- de la medici și angajați din Asistența socială până la polițiști și personal din penitenciare.

De unde au venit banii la buget în 2023

Pe partea de venituri, Ministerul Finanţelor notează că au fost consemnate evoluţii favorabile, însă mai temperate, şi în cazul veniturilor din TVA, impozitul pe profit si venituri nefiscale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 40,41 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 19,9% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (41,8%) şi impozitul pe dividende (32,3%), încasările aferente declaraţiei unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,8%.

Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 11,2%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (15,6%), dinamica acestei categorii de încasări fiind influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii, de noile măsuri fiscale privind modificarea deducerilor personale introduse prin

O.G. nr. 16/2022, neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariaţii care încasează salariul minim brut, majorarea salariului minim brut pe ţară şi modificarea reglementărilor facilităţilor fiscale pentru salariaţii ce desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator (Legea nr. 296/2023).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si