UPDATE 17.00: Numărul românilor care au votat în străinătate a trecut de 200.000, aproape dublu față de totalul voturilor din Diaspora la alegerile parlamentare din 2016. Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, până la ora 17.00 au votat în străinătate 206.862 de români. Dintre aceștia, 21.329 au votat prin corespondență.

Clasamentul țărilor în care au votat cei mai mulți români este:

  1. Italia- 38.452
    de voturi
  2. Republica Moldova- 31.601 de voturi
  3. Spania- 24.271 de voturi de voturi
  4. Germania- 23.652 de voturi
  5. Marea Britanie- 20.807 de voturi
  6. Franța- 8.837 de voturi
  7. Belgia- 6.921

Citeste si: Exit-Poll Alegeri Parlamentare 2020: PNL 32%, PSD 29%, USR 17%- conform unui sondaj- Cifrele momentului

Violeta Alexandru, mesaj pentru românii din Diaspora: Revenirea lor în ţară înseamnă un semnal clar că România se schimbă 

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a transmis, duminică, un mesaj către românii din Diaspora, precizând că revenirea lor în ţară este un semnal că România se schimbă, fiind vorba despre o schimbare de societate şi a modului în care administraţia tratează cetăţenii.

Violeta Alexandru a transmis un mesaj pentru românii din Diaspora, după ce şi-a exercitat dreptul de vot. 

“Pentru Românii din Diaspora aş avea următorul mesaj, nu este vorba doar despre găsirea unor locuri de muncă în România, ceea ce desigur reprezintă o prioritate pentru noi şi categoric este important ca ei să ia în considerare întoarcerea acasă, este vorba de mai mult. Este vorba de o schimbare de societate, de mod în care administraţia îşi tratează cetăţenii, că e vorba despre sistemul de sănătate, că este vorba despre sistemul de învăţământ, că este vorba despre civilizaţie în general.

Mesajul meu este că revenirea lor în ţară înseamnă un semnal clar că România se schimbă, cu siguranţă mai avem mult de muncit, dar o vom face împreună şi o vom face de aşa manieră încât să se schimbe tot ce înseamnă sistem public, administraţie publică”, a afirmat Violeta Alexandru.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020- Proces de votare întrerupt la o secţie de votare, după ce a izbucnit un incendiu

Numărul total de secţii de votare organizate în străinătate este de 751.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare s-a încheiat în secţiile de votare organizate în Europa, procesul electoral desfăşurându-se în condiţii foarte bune.

Până la ora 23.00, ora României, prima zi a votării s-a încheiat în 695 de secţii de votare din Noua Zeelandă, Republica Coreea, Japonia, Australia, China, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

alegeri parlamentare 2020 diaspora
Cum au decurs alegerile parlamentare la secțiile de vot din străinătate?[Sursa foto: google]

La această oră, prima zi a votării în străinătate continuă în 53 de secţii de votare organizate în Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay, Canada, Columbia, Cuba, Peru şi SUA.

Prima zi a votării urmează să se încheie duminică, 6 decembrie, la ora 7.00, ora României, când se va încheia votarea în secţiile organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

La această oră, a doua zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 este în curs de desfăşurare în 6 secţii de votare din Noua Zeelandă şi Australia.

Anunțul Ministerului de Externe 

Ministerul Afacerilor Externe „reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie 2020. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot”.

MAE mai recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile, 5 şi 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

Totodată, Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare. Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral.

MAE reaminteşte că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile (lista acestor documente poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf).

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Alegeri Parlamentare 2020: listele complete ale PNL pentru alegerile din 6 decembrie

Citeste si: Sondaj Alegeri Parlamentare 2020. Răsturnare de situaţie pe scena politică românească: Cine va câştiga alegerile din 6 decembrie?

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie- 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie- 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. La următoarea adresă pot fi consultate documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 şi sunt considerate valabile, potrivit legislaţiei statului respectiv:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2020/alegeriparl_2020/lista_documente_valabile_expirate_inainte_de_1_martie.pdf. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

MAE recomandă cetăţenilor români să consulte informaţiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăseşte şi harta interactivă a secţiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.

În final, MAE reaminteşte că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătate, ce conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, conform sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si