Alegeri prezidențiale 2019 Vor avea loc în 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur de scrutin. Data alegerilor prezidențiale a fost stabilită la începutul lunii iulie, după o discuție între președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică, și Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, în al doilea tur de scrutin, învingându-l pe candidatul PSD Victor Ponta. 

Alegeri prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019. Calendarul complet al votului din luna noiembrie

Potrivit calendarului alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

Pe 12 octombrie începe oficial campania electorală

8 noiembrie e prima zi de vot în străinătate, între orele 12:00-21:00

Pe 9 noiembrie ora 7:00 se încheie campania electorală în țară. E a doua zi de vot în străinătate, între orele 7:00-21:00

Pe 10 se votează în țară și e a treia zi de vot în străinătate, între 7:00 și 21:00.

Citeste si: VIDEO| Ultima zi de înscriere pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezidențiale

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

O altă noutate față de anii precedenți o reprezintă faptul că alegătorii, care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Ușile nu li se mai închid în nas, sunt lăsați să voteze.

Alegeri prezidentiale 2019

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Calendarul complet al votului din luna noiembrie

Alegeri prezidențiale 2019. BEC a validat alte șapte noi candidaturi

Alegeri prezidențiale 2019Biroul Electoral Central (BEC) a validat, marţi, şapte noi candidaturi la Preşedinţie, faţă de cele şase validate anterior. De asemenea, BEC a respins candidaturile depuse de Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni) şi Bobby George Marius Păunescu (candidat independent). În plus, BEC a anunţat oficial că semnăturile de susţinere prezentate de mai mulţi candidaţi prezintă similitudini, urmând a fi sesizate organele penale.

Citeste si: Cine nu mai candidează la alegerile prezidenţiale 2019

BEC a validat, marţi, candidaturile depuse de Ramona Ioana Bruynseels- Partidul Puterii Umaniste (social liberal), Cătălin Sorin Ivan- Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională, Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici- candidat independent, John Ion Banu- Partidul Naţiunea Română, Sebastian Constantin Popescu- Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu – candidat independent şi Ninel Peia- Partidul Neamul Românesc.

Alegeri prezidentiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019De asemenea, BEC a respins candidaturile depuse de Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni) şi Bobby George Marius Păunescu (candidat independent).

Citeste si: Viorica Dăncilă – candidat PSD la alegerile prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019. BEC a anunţat că a constatat că semnăturile de susţinere prezentate de mai mulţi andidaţi prezintă similitudini

Alegeri prezidentiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019În ceea ce priveşte candidaturile depuse de Viorel Cataramă  - Partidul Dreapta Liberală, Miron Cozma- candidat independent, Maria Minea- Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni, Cătălin Sorin Ivan- Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională, Sebastian Constantin Popescu- Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu- candidat independent, Ninel Peia- Partidul Neamul Românesc, Bobby George Marius Păunescu- candidat independent, BEC precizează că ”s-a constatat că un număr semnificativ de semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă de natura influenţa îndeplinirea condiţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Klaus Iohannis- candidat susţinut de PNL în alegerile prezidențiale 2019

”Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor BEC indicate anterior”, a transmis, marţi seară, BEC, printr-un comunicat de presă.

Alegeri prezidentiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019BEC face referire la Codul Penal, dar şi la o decizie a CCR, potrivit căreia ”cerinţa semnăturii, ca element al listelor de susţinători, intră sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii, iar răspunderea prezumţiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condiţiile prevăzute de lege”.

Alegeri prezidentiale 2019

Citeste si: Cine sunt candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2019

Anterior, BEC a validat şase candidaturi- Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu şi Dan Barna.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si