Ordonanța de urgență privind majorarea cu 20% a alocațiilor a fost respinsă, miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Prin urmare, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor- de la 150 lei la 300 lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta între 2 și 18 ani.
Actul normativ prin care Guvernul PNL încerca să țină cheltuielile sub control a fost respins și de Senat săptămâna trecută și acum a fost desființat în plenul Camerei, care este forul decizional.
Rămâne de văzut ce va face președintele Iohannis, care va avea pe masă decizia controversată a Parlamentului.
Citeste si: Întrebarea care l-a enervat pe Klaus Iohannis la conferința de presă. "Eu sunt președintele, nu pot să intervin într-un partid"
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri. Astfel,
rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei.
Klaus Iohannis: Este un populism grosolan
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu se poate ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică ţi că a solicitat Guvernului să majoreze pensiile şi alocaţiile cât se poate.
Citeste si: VIDEO- Detalii incredibile în cazul accidentului în care au murit o tânără avocată și fetița ei de doi ani ” Eu mi-aş dori mult mai mult pentru fiecare copil din România, dar dorinţa nu rezolvă problema. Câţi bani ai, atâţia poţi să împarţi. Însă, revenind la abordarea parlamentară, abordarea pesedistă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanţe mi se pare un populism grosolan.
Ei ştiu la fel de bine că bani nu sunt. Suntem în criză economică, avem probleme generate de pandemie. Şi atunci ca să vii în Parlament, ca şi opoziţie, să dărămi actele normative care gestionează banii care au rămas mi se pare că poate fi citit numai în cheie electoralistă şi de asta îmi permit să spun că mi se pare un populism grosolan”, a declarat preşedintele.
Citeste si: Patriarhul Daniel, scrisoare către ministrul Educației: „Constituie un afront adus statutului”
PSD: Ce va face preşedintele Iohannis?
Social-democraţii au ridicat o problemă de constituţionalitate pentru preşedintele Klaus Iohannis. Astfel PSD se întreabă ce va face şeful statului, dacă îşi va respecta propria decizi, cât şi cea a CCR privind dublarea alocaţiilor sau dacă îl va trimite pe Ludovic Orban să blocheze această măsură.
„Problemă de constituţionalitate pentru preşedintele Iohannis: Astăzi Parlamentul a decis prin vot că Legea privind dublarea alocaţiilor, promulgată deja de Preşedintele Iohannis, trebuie respectată.
Ce va face preşedintele Iohannis? A Va respecta propria decizie, precum şi decizia CCR privind dublarea alocaţiilor? B Îl va trimite din nou pe Orban – ”Atât s-a putut” să blocheze acestă măsură aşteptată de români?”, arată o postare de miercuri pe pagina de Facebook a PSD.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Întrebarea care l-a enervat pe Klaus Iohannis la conferința de presă. "Eu sunt președintele, nu pot să intervin într-un partid"
La finalul săptămânii trecute, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că efortul financiar în 2020 pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei.
În cadrul dezbaterilor de săptămâna trecută din plenul Senatului, social-democrații i-au criticat dur pe liberali pentru refuzul de a dubla alocațiile, iar luni au depus o moțiune de cenzură invocând și acest motiv.
Care este istoricul unei legi controversate
Comisia pentru muncă a adoptat marţi raport pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Camera Deputaţilor urmează să voteze decizional proiectul de lege.
Senatul a adoptat marţea trecută, 11 august, proiectul de lege care prevede respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2020 care prevede modificarea şi completarea art.3 din Legea 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii, astfel:
„- majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr.14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.
- majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021-2022 de 2 ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro
- din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.
Citeste si: Lovitură teribilă pentru ”Nea Popa” din ”La Bloc”! Actorul Tudorel Filimon e în doliu: “Dumnezeu să te odihnească!”
Pe 30 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care prevedea amânarea până la 1 august a măsurii de dublare a alocaţiilor pentru copii.
Este vorba despre Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, transmite Administraţia Prezidenţială.
Pe 29 iunie, Guvernul a sesizat CCR în legătură cu acest act normativ, adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 3 iunie.
Judecătorii Curţii au decis, pe 15 iulie, că legea care prevede amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august este constituţională.