„Calibrarea politicii monetare a fost adecvată. Am evitat recesiunea", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști legată de recesiunea anunțată de Marea Britanie și Japonia.

Citește și: VIDEO. Premierul Marcel Ciolacu, primele întâlniri oficiale la Roma. Când este primit în audiență la Papa Francisc

Recesiunea tehnică este definită de economiști ca fiind scăderea economică trimestrială (trimestru la trimestru) pentru două trimestre succesive.

România a avut o scădere economică în ultimul trimestru din 2023 față de trimestrul trei, iar o repetare a situației în primul trimestru din 2024 ar putea aduce recesiunea și în România

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„O recesiune face situația fiscală și mai grea", a declarat Isărescu. Piețele ne penalizează deja din cauza deficitelor, mai ales a deficitului fiscal, lucru vizibil din nivelul primei de asigurare a datoriei publice, mai spune guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu: "Să așteptăm două luni după creșterea inflației din ianuarie 2024"

Rata anuală va urma o traiectorie descendentă, iar BNR are în vedere inclusiv reduceri ale dobânzii-cheie, însă se impune o perioadă de aşteptare de cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie, a declarat joi Mugur Isărescu.

Citește și: Prețurile o iau la galop din nou. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în ultima lună

Consiliul de Administraţie al BNR a discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar este nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie, a afirmat Mugur Isărescu. 

"Am discutat şi o traiectorie(...) un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos", a spus guvernatorul BNR.

Cursul de schimb valutar, "cu război la graniță"

Ce a declarat guvernatorul BNR în privința cursului de schimb:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Cursul de schimb, particularitatea noastră, cu război la graniță, a mai spus Banca Națională încă din 2021, cu criză energetică masivă, pandemie sau după pandemie... asta ne mai trebuia să fi lăsat cursul să zburde. Ar fi fost foarte greu de controlat. Ne-am despărțit de țările cu care ne putem compara, ei au avut o flotare mai liberă, noi mai controlată, dar nu credem că am greșit. Pe de altă parte, piețele continuă să ne penalizeze, nu cred că din cauza cursului, ne penalizează din cauza deficitelor, în special din cauza deficitului fiscal, care este cel mai mare din zonă. Nu datoria publică, ci deficitul și dificultatea cu care România îl reduce".

"Este o rezistență și pe partea de creștere a veniturilor, de impozitare, dar și pe partea de scădere a cheltuielilor. În continuare, cu toate că îmbunătățirile sunt evidente, prima de risc a României este cea mai mare. Acum răspundem la mai multe solicitări din partea unor partide politice care au spus că atenție, să nu printați bani. Ideea cu tipărirea banilor e generică, noi avem o abordare mai completă sau mai complexă. Nu am făcut relaxare cantitativă, nu am excedat în emisiunea de titluri de stat”, a mai spus Isărescu.

raport-asupra-inflatiei-bnr.pdf

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si