In articol:
- Mugur Isărescu: "Să așteptăm două luni după creșterea inflației din ianuarie 2024"
- Cursul de schimb valutar, "cu război la graniță"
- raport-asupra-inflatiei-bnr.pdf
„Calibrarea politicii monetare a fost adecvată. Am evitat recesiunea", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști legată de recesiunea anunțată de Marea Britanie și Japonia.
Recesiunea tehnică este definită de economiști ca fiind scăderea economică trimestrială (trimestru la trimestru) pentru două trimestre succesive.
România a avut o scădere economică în ultimul trimestru din 2023 față de trimestrul trei, iar o repetare a situației în primul trimestru din 2024 ar putea aduce recesiunea și în România
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
„O recesiune face situația fiscală și mai grea", a declarat Isărescu.
Mugur Isărescu: "Să așteptăm două luni după creșterea inflației din ianuarie 2024"
Rata anuală va urma o traiectorie descendentă, iar BNR are în vedere inclusiv reduceri ale dobânzii-cheie, însă se impune o perioadă de aşteptare de cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie, a declarat joi Mugur Isărescu.
Citește și: Prețurile o iau la galop din nou. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în ultima lună
Consiliul de Administraţie al BNR a discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar este nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie, a afirmat Mugur Isărescu.
Cursul de schimb valutar, "cu război la graniță"
Ce a declarat guvernatorul BNR în privința cursului de schimb:
Citeste si: Cum arăta Fuego în clasa a 6-a: "Nu am fost cel mai bun din clasă"- radioimpuls.ro
”Cursul de schimb, particularitatea noastră, cu război la graniță, a mai spus Banca Națională încă din 2021, cu criză energetică masivă, pandemie sau după pandemie... asta ne mai trebuia să fi lăsat cursul să zburde. Ar fi fost foarte greu de controlat. Ne-am despărțit de țările cu care ne putem compara, ei au avut o flotare mai liberă, noi mai controlată, dar nu credem că am greșit. Pe de altă parte, piețele continuă să ne penalizeze, nu cred că din cauza cursului, ne penalizează din cauza deficitelor, în special din cauza deficitului fiscal, care este cel mai mare din zonă. Nu datoria publică, ci deficitul și dificultatea cu care România îl reduce".
"Este o rezistență și pe partea de creștere a veniturilor, de impozitare, dar și pe partea de scădere a cheltuielilor. În continuare, cu toate că îmbunătățirile sunt evidente, prima de risc a României este cea mai mare. Acum răspundem la mai multe solicitări din partea unor partide politice care au spus că atenție, să nu printați bani. Ideea cu tipărirea banilor e generică, noi avem o abordare mai completă sau mai complexă. Nu am făcut relaxare cantitativă, nu am excedat în emisiunea de titluri de stat”, a mai spus Isărescu.
raport-asupra-inflatiei-bnr.pdf