Close sidebar
Close sidebar

Amenda penală se trece în cazier? Detaliul important de știut

Ce este amenda penală și care sunt pericolele legate de aceasta? Se trece amenda penală în cazier? Ce riscă orice cetățean care nu plătește amenda penală? Toate acestea sunt întrebări justificate pe care și le pun românii care comit, din greșeală sau intenționat, infracțiuni.

Sorin Negru,

Amenda penală se poate da și în cazul în care circuli fără permis sau cu permis suspendat

[Sursa foto: Facebook / Politia Romana]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Amenda penală se trece în cazier?

Amenda penală se trece în cazier? Este întreabarea pe care și-o pun mulți români. Răspunsul simplu este DA, dar exista câteva lucruri importante de știut cu privire la acest aspect.

În dreptul penal român există două pedepse principale, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.

Amenda penală are două componente: Numărul zilelor amendă și cuantumul unei zile amendă.

Dacă primești 50 de zile de amendă și un cuantum de 50 de lei pentru o zi amendă, înseamnă că ai de achitat o amendă penală în cuantum total de 2.500 lei.

Ce este amenda penală

Amenda penală este diferită de amenda contravențională. Amenda contravențională (sau administrativă) se aplică în urma săvârșirii unor contravenții, în timp ce amenda penală se aplică în cazul infracțiunilor.

Infracțiunile penale sunt considerate greșeli mai grave și cu implicații mai severe, în timp ce contravențiile sunt considerate greșeli mai ușoare.

Citeste si: Un pensionar cu o vechime de 32 de ani de muncă nu a primit niciun leu în plus după recalculare, deși pensia trebuia să primească 800 de lei in plus. Răspunsul Casei Naționale de Pensii- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Atac la Palatul Parlamentului. Clădirea a fost închisă. Un bărbat e căutat de Poliție pentru că a dat foc. Primele imagini- antena3.ro

Infracțiunile penale sunt în general considerate drept acte de vătămare sau pot fi dedicate împotriva societății, adesea cu intenții premeditate.

Diferența dintre infracțiunile penale și cele contravenționale constă în cantitatea de daună morală sau act de vătămare cauzate.

În cazul amenzii penale, pentru a fi aplicată, este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune: de exemplu, conducere unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt simplu, un act de distrugere a unor bunuri etc.

Când se șterge cazierul

Amenda penală va apărea în cazierul tău judiciar cu condiția să o achiți și să nu mai săvârșești alte infracțiuni, caz în care poți fi reabilitat de drept.

Detaliul important de știut este că ți se va șterge amenda penală din cazier în cazul în care nu mai comiți alte infracțiuni, iar orice consecințe ale condamnării vor dispărea.

Lucrurile se complică dacă nu plătești amenda penală. În acest caz, instanța poate înlocui amenda penală cu închisoarea.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a lui Tily Niculae! Fiica sa a suferit un accident vascular cerebral la 12 ani: ”A căzut în cadă”- radioimpuls.ro

Citeste si: Atac la Palatul Parlamentului. Clădirea a fost închisă. Un bărbat e căutat de Poliție pentru că a dat foc. Primele imagini- antena3.ro

Instanța va verifica dacă neplata se datorează relei credințe a condamnatului, adică dacă acesta a avut posibilitatea să achite (măcar parțial) și nu a făcut-o, sau a vrut să plătească, dar nu a avut posibilitatea.

Instanța poate înlocui amenda penală neachitată cu muncă neremunerată în folosul comunității, cu condiția ca persoana vizată să fie de acord cu această schimbare.

Dacă nu este de acord, judecătorii pot schimba amenda penală neplătită în zile de închisoare. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI