Angajatorul, obligat de lege să mărească venitul după 2 ani

De la 1 ianuarie 2022, angajatorul nu va mai avea posibilitatea să păstreze un angajat care este plătit cu valoarea salariului minim pe economie pe o perioadă mai mare de doi ani. 

Salariul minim pentru 24 de luni se calculează de la 1 ianuarie 2022

„Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024”, a fost declarația făcută de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Citeste si: Managerii estimează o creștere accentuată în construcții, până în februarie 2022

Asftel, companiile din România nu vor mai putea să își țină angajații pe salariul minim pe termen nedeterminat. Ordonanța a fost aprobată de Guvern marți, 28 decembrie, urmând să intre în vigoare 1 ianuarie 2022. 

Ce se întâmplă cu salariații care au avut și până la 1 ianuarie 2022 un salariu minim 

Noua lege îi are în vedere inclusiv pe angajații care au avut contracte nedeterminate pe salariul minim. Cei aflați într-o astfel de situație vor primi un venit mai mare decât valoarea acestuia la doi ani de la 1 ianuarie 2022. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim.

Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a completat Adrian Câciu.

Citeste si: Cât câștigă lunar un parlamentar? George Simion și-a dezvăluit salariul

Ce prevede noua Ordonanță:

ART. XLVII – După alineatul (2) al articolului 164 din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alin. (2^1) și alin. (2^2), cu următorul cuprins:

” (2^1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Citeste si: Lista finală a majorărilor de pensii și alocații. PNL și PSD au bătut palma

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni. ”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si