In articol:
- Nurca europeana
- Hoitarul
- Antilopa Saiga
- Zimbrul
- Gasca cu gat rosu
- Balaurul dobrogean
- Dihorul patat
- Rasul
- Hamsterul romanesc (grivanul mic)
Nurca europeana
Ultima arie de supravietuire a speciei, in afara Rusiei, se afla in Delta Dunarii. Vanata intr-un ritm accelerat, specia a disparut din alte zone ale Romaniei, precum Maramures, si acum populatia insumeaza doar 1000 de exemplare.
Hoitarul
O pasare nobila care nu mai cuibareste in Romania si care este in pericol si in restul Europei. 1-2 specimene mai sunt observate anual in zona Dobrogei, iar planurile de reintroducere a unei populatii sanatoase nu par sa se fi concretizat pana in prezent. Hoitarul se regăseste, asadar, pe lista animalelor pe cale de disparitie in Romania.
Antilopa Saiga
Singura specie de antilopa care a populat teritoriul Romaniei este acum in stare critica de disparitie. Cateva exemplare traiesc in rezervatie naturala in Lunca Prutului, conform adevarul.ro, insa nu mai pot fi intalnite in salbaticie.
Zimbrul
Cel mai mare animal terestru din Europa a fost vanat pana la extinctie in tara noastra. Dupa introducerea a 5 exemplare in anul 2012, numarul zimbrilor a crescut la cateva zeci, care traiesc in rezervatii, potrivit National Geographic.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Citeste si: Cum scapi de părul de pisică de pe haine sau de prin casă. Metoda cea mai eficientă
Gasca cu gat rosu
Habitatul lor a suferit schimbari inca din perioada anilor 1950, ceea ce le-a alterat obiceiurile de migratie. Majoritatea populatiei de 55.000 de exemplare din toata lumea ierna in zona de coasta a Romaniei si Bulgariei, conform National Geographic. Gasca cu gat rosu se numara, prin urmare, printre animalele pe cale de disparitie in Romania.
Balaurul dobrogean
Avand o lungime maxima inregistrata de 2,5 m, balaurul dobrogean este cel mai mare sarpe din tara noastra. Doar cateva zeci de exemplare mai exista in salbaticie astazi si acestea continua sa fie ucise de catre localnici, in ciuda faptului ca sarpele este protejat si nu e veninos.
Dihorul patat
Cu doar 500 de exemplare in salbaticie si protejat din 1993, dihorul patat traieste in zone aride si de stepa in zona Dobrogei. Singurele populatii din Uniunea Europeana ale acestei specii se afla pe teritoriul tarii noastre.
Citeste si: Toamna în Delta Dunării – activități pentru întreaga familie
Rasul
Desi a fost declarata monument al naturii, cea mai mare felina europeana este vanata in continuare in Romania, prin derogari. Populatia se ridica la aproximativ 1300 de specimene si este cea mai mare din Europa.
Hamsterul romanesc (grivanul mic)
O specie endemica aflata in prag de disparitie din cauza agriculturii. Distrugerea habitatului si surselor de mancare a redus numarul populatiei de grivan mic la numai 2000 de exemplare. Hasterul romanesc este deci printre animalele pe cale de disparitie in Romania.