Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea programului guvernamental „Noua casă”, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Ce tipuri de locuințe vor putea fi achiziționate

Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Citeste si: Elena Udrea rămâne în Bulgaria. Judecătorii amână cu 5 zile decizia finală

Creditul Noua Casă poate fi contractat pe o perioadă de maxim 30 de ani. 

Programul diferențiază locuințele în funcție de preț

Programul „Noua Casă” diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

- cu un preţ de maxim 70.000 Euro- majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: Accident soldat cu cel puţin 16 morţi după ce un camion s-a izbit de o stâncă

- cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro- locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Citeste si: Tragedie în Italia. Doi muncitori români au murit într-un accident

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Citeste si: Polițiștii ieșeni, în alertă din cauza unui prosop. Au crezut că este semnul lui Putin

Noul plafon pentru programul „Noua casă” este de 1,5 miliarde de lei.  Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si