Ce se întâmplă cu prețul motorinei și benzinei în România. Anunțul companiilor petroliere: "Nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor"
Companiile petroliere din Romania au transmis, joi dimineață, un mesaj cu privire la scumpirile de carburanți care i-au alarmat pe români în ultimele 24 de ore. Nu se întrevede nicio creștere galopantă de prețuri la motorină și benzină, mai ales că prețul petrolului nu a mai crescut, ci a scăzut cu 17 procente în ultima zi.
Reprezentanții patronatelor din industria petrolieră spun că asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve şi nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor.
Prețul motorinei și benzinei de azi în stațiile de alimentare din România variază între 7,43 lei per litru și 9,5 lei per litru, atât în Capitală, cât și în alte orașe din țară.
"Asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării"
"Asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve şi nu există probleme de aprovizionare. Preţul carburanţilor este determinat de cotaţiile la ţiţei şi produse petroliere, iar acestea sunt afectate de contextul geopolitic actual. Cotaţiile la ţiţei au crescut semnificativ în ultima perioadă, fapt ce se reflectă în preţul carburanţilor în toată lumea", se arată în comunicatul organizaţiei Concordia.
Confederaţia Patronală Concordia are printre membrii săi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, care reprezintă companii din sectoarele energie, petrol, gaze şi minerit energetic din România.
Nu se așteaptă o creștere galopantă a prețurilor la motorină și benzină
România urmează aceeaşi tendinţă, însă preţurile locale sunt sub media europeană, spun patronatele din domeniu.
În acest moment, nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor şi nici probleme de aprovizionare care să-i îngrijoreze pe consumatorii români, explică confederația patronală.
"Atât creşterile, cât şi scăderile cotaţiilor sunt reflectate în preţurile la pompă. În prima parte a anului 2020, cotaţiile ţiţeiului erau la circa 30USD/bbl, iar preţul la pompă era de circa 5 lei.
În prezent, cotaţiile la ţiţei au atins valoarea maximă înregistrată în ultimii 14 ani, 120 USD/bbl. Analiştii se aşteaptă ca preţurile petrolului să fluctueze pe termen lung, însă este greu de prezis nivelul cotaţiilor sau chiar direcţia schimbării. În acest moment, nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor şi nici probleme de aprovizionare care să-i îngrijoreze pe consumatorii români", se precizează în documentul citat de Agerpres.
Premierul Nicolae Ciucă: "Nu voi permite nimănui să profite de această situație"
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj extrem de dur cu privire la situația creată în ziua precedentă: "Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării sau viața cetățenilor", a spus joi dimineață prim-ministrul României.
Premierul Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Nicolae Ciucă a pus situația din benzinării în contextul unei posibile "agresiuni", una de ordin economic, care încearcă să destabilizeze economia.
"Atrag atenția că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale țării va fi de îndată ferm și aspru pedepsită prin intervenția statului român", a mai spus Nicolae Ciucă.