"O vedeţi? E româncă de la Bistriţa, şi a absolvit în iunie ca şefă de promoţie la Université Paris-Sorbonne – Franţa, apoi a fost admisă la aceeaşi universitate la şcoala masterală.

Şi să vă mai spun ceva important. Până să devină studentă la Sorbona, a făcut şcoală în România, gimnaziul în comuna Lunca Ilvei, iar liceul la Bistriţa. Pentru meritul ei, de Sfânta Maria a devenit Cetăţean de Onoare al comunei.

Şi e nepoata mea. Să ai drum luminos şi liber pui scump!", a scris mătuşa Andreei pe Facebook, mândră de ceea ce a putut să realizeze o fată simplă şi modestă, dar înarmată cu inteligenţă şi ambiţie.

Într-un interviu acordat pentru Bistriţeanul.ro, Andreea e explicat de ce a ales să studieze în Franţa, la mii de kilometri depărtare de casa părintească din Lunca Ilvei.

"Alegerea unei facultăţi reprezintă cel mai mare challenge al ultimului an de liceu. Pentru mine a fost relativ simplu, îmi doream să studiez în Franţa încă din clasa a 10-a când, în cadrul unui schimb de experienţă şcolar, organizat de către Primăria Municipiului Bistriţa, am avut ocazia să cunosc acest nou univers. Si cum e relativ ieftin să visezi, am început şi eu.. Mulţi dintre prietenii care deja studiau în străinătate mă încurajau să fac acest pas şi apoi reuşita de la Bacalaureat a încununat această decizie, deja destul de bine conturată la acea perioadă.
Absolvisem un profil bilingv, posibilităţi erau multe să studiez şi în ţară, însă nu îmi vedeam viitorul ca fiind translator sau profesor de franceză"
, a povestit şefa de promoţie de la Sorbona.

Andreea are doar cuvinte de laudă pentru sistemul de învăţământ francez şi este convinsă că a făcut cea mai bună alegere.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ- wowbiz.ro

"Să studiez în Paris a fost una dintre cele mai bogate experienţe pe care le-am avut, m-a definit ca om. A fost locul unde am învăţat că trebuie să ne formăm nu ca viitori angajaţi, ci ca viitoare valori. Sistemul universitar francez este unul extrem de dinamic, foarte bine pus la punct şi enorm de orientat spre dezvoltarea laturei practice a fiecărei ramure studiate. Din punctul meu de vedere, succesul sistemului francez vine din faptul că au înţeles că fiecare om are trăsături specifice şi au încetat să forţeze studenţii să îşi însuşească aptitudini cu care nu au fost înzestraţi, pe principiul daca nu vrei, te forţăm! Nu, în Franţa fiecare student este încurajat să devină ceea ce el este înzestrat să devină, de aceea ei încă mai au directori la birouri şi constructori cu o viziune extraordinară. Fă ceea ce îţi place, numai fă-o bine!".

Andreea îşi va petrece şi anii de masterat în Franţa, în cadrul a două universităţi şi se pregăteşte pentru o carieră diplomatică. Acest plan şi l-a făcut încă de când a colaborat cu Ambasada României din Paris.

"În anii care mă aşteaptă îmi continui studiile în cadrul Masterului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, un master dublu între universitatea Paris-Sorbonne si universitatea Pantheon-Assas Paris, specializată în drept şi economie.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, pregătesc o carieră diplomatică, încurajată fiind de experienţa de şase luni avută în cadrul Ambasadei României din Paris. Din toamnă o să lucrez şi în Europe Business School, cea mai mare şcoală privata de business din Europa, un proiect nou pentru mine, dar care sper să îmi reuşească."

"Vorbind despre cei care mi-au fost alături, trebuie să menţionez în primul rând familia mea, care m-a ajutat sa fiu ceea ce sunt azi. Mulţumesc tatălui meu pentru exemplul de corectitudine şi moralitate pe care mi l-a oferit, mamei, pentru nenumăratele rugăciuni în care m-a purtat, pentru dovezile de blândeţe şi simplitate şi bunicului meu Vasile, pe care, privindu-l, îmi amintesc mereu cine sunt, de unde vin şi încotro mă îndrept. Nu aş fi reuşit niciodată fără bagajul de cunoştiinţe pe care mi l-am însuşit mulţumită profesorilor mei, în special învăţătoarei mele, Iulia Văsieş, profesorilor de la Lunca Ilvei, doamnei diriginte Cristina Iurisniti, care, timp de patru ani a fost picătura franceză şi ce bine că a fost aşa! Nu aş putea să uit nici sprijinul prietenilor dragi, în special al familiei Maftei, familiei Balta şi al comunităţii de români extraordinari pe care i-am întâlnit la Paris şi care au reuşit să suplinească absenţa celor dragi, în special familiilor Morar, Ţărmure, Musca şi Creta. Recent, am primit şi o distincţie de excelenţă din partea Primăriei Lunca Ilvei, aşa că profit de ocazie să mulţumesc domnului primar Flaviu Lupşan şi Consiliului Local pentru iniţiativă», a spus Andreea, dorind să semnaleze că toate succesele ei se datorează unei «armate de oameni".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si