Noua bancnotă de 20 de lei. Primele imagini oficiale cu noua bancnotă de 20 de lei au fost date vineri publicității. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. 

Citeste si: Cum arată noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de BNR. Prima femeie pe banii din România

Noua bancnotă de 20 de lei.

 Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat, vineri la prânz, că Ecaterina Teodoroiu întruchipează ”puterea și sacrificiul femeii”.  

Noua bancnotă de 20 de lei. De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu

Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei a avut la bază trei motive, a explicat Isărescu. Primul a fost susținut de faptul că Teodoroiu a fost prima femeie ofițer și, astfel, este cinstită Armata Română și se readuce în memorie marele război de întregire (Primul Război Mondial, 1914-1918).

Citeste si: Ședință de Guvern. Cine primește mai mulți bani la rectificarea bugetară

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Al doilea motiv este că Ecaterina Teodoroiu întruchipează ”puterea și sacrificiul femeii”, iar al treilea rând este acela că ilustrarea unei bancnote cu chipul unei femei a răspuns interesului public în ”promovarea și consolidarea egalității de gen” în societatea românească.

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie bancnota cu valoarea nominală de 20 lei, a transmis vineri guvernatorul BNR.

Punerea în circulație a  bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei  se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit și Trezoreria Statului.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă- unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.  

Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță au fost prezentate în conferința din 26 noiembrie. Așa arată bancnota pe verso:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Detalii depsre bancota de 20 de lei

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei  este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe  (Crocus flavus).

În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si