In scurt timp, perfectionarea acestui tip de tratament ar putea insemna viata pentru foarte multi pacienti care sufera nu doar de cancere, ci si de multe alte boli, scrie evz.
Complexitatea acestei terapii, pretul ei si lipsa unor oncologi romani specializati in a o aplica alcatuiesc piedici serioase, dar temporare.
Imunoterapia va fi, in viitorul apropiat, ceea ce toti consideram a fi utopic: un leac pentru cancer, pentru boli asociate cu sistemul imunitar sau un factor care sa permita cronicizarea acestor boli, facandu-le tolerabile si nu mortale sau chinuitoare, sustin specialistii in imunologie.
Nu doar ei, dar si medici din diferite specialitati care incep sa se familiarizeze cu perspectiva terapeutica imunologica.
Un tratament complex
„Imunoterapie”. Denumirea poate dezamagi din start o minte neantrenata in ale medicinei si chiar si a unui medic dintr-o specialitate care nu se intalneste prea des cu probleme oncologice. Asocierea dintre „imuno” de la imunitate si „terapie” creeaza confuzii.
Foarte multi pacienti, dar si unii medici aflati in afara cunoasterii stiintifice actualizate, cand aud de imunoterapie, se duc cu gandul la terapiile naturiste.
Gresit! Pe romaneste, imunoterapia este un fel de steroid, „umfla muschii” celulelor imunitare care lupta cu cele canceroase. Daca o celula canceroasa se poate divide de o mie de ori, in timp ce celulele „soldat” isi pastreaza proportia numerica, imunoterapia le ajuta pe cele bune sa se divida si ele, sa identifice si sa le omoare pe primele, cele maligne.
Cum arata o tumora moarta in urma imunoterapiei? Ca si coaja unei zgarieturi.
Tratamentul o necrozeaza, apoi organismul o elimina.
Diferente importante
Specialistii consultati sunt de parere ca, din punct de vedere terapeutic, amandoua caile de tratament sunt bune, atat chimioterapia, cat si imunoterapia. De aceea, deseori si in special in cancerele agresive, imunoterapia si citostaticele merg impreuna, in aceeasi sedinta. Astfel, eficienta tratamentului este mai mare.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Nu exista un studiu procentual clar, care sa spuna cu cat la suta este mai bine cand cele doua merg impreuna. Experienta medicala a fiecarui oncolog care a practicat aceasta forma de tratament este un ghid bun pentru decizia finala.
Sistemul dupa care functioneaza chimioterapia, in termeni simpli, este urmatorul: substanta ataca celulele care se divid rapid, caracteristica specifica celulelor canceroase. Din pacate, efectele secundare sunt pe masura agresivitatii substantei active. Celulele care se divid rapid in corp sunt si celulele albe, iar chimicalele pot schimba drastic formula sangvina, pielea, parul si pot afecta grav alte organe. Cu cat este mai puternica doza administrata, cu atat sunt mai mari sansele de a distruge mai multe celule canceroase, dar si riscul de a distruge si celulele sanatoase.
De aceea, chimioterapia se face pe linii de tratament. Niciodata nu se incepe cu cel mai puternic citostatic, tocmai pentru a nu pune la pamant intregul organism si pentru a avea, totodata, un plan de rezerva in cazul unei recidive. Unele tipuri de cancer au patru linii de tratament, precum cancerul de san, iar altele au doar o singura linie de tratament, nefiind descoperita inca o formula care sa dea rezultate favorabile: cancerul de cai biliare, unele cancere localizate la nivelul creierului etc.
Efecte secundare
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Primele incercari de aplicare a imunoterapiei au fost in anii, 70, cand s-au folosit anticorpi policlonali. in prezent se folosesc anumite molecule: in primul rand imunoglobulinele monoclonale, interferonul si interlukeina. Se pot distinge doua feluri de imunoterapie: imunoterapia locala, care se aplica rar, si imunoterapia generala, mult mai des folosita. Exista deja medicamente imunoterapeutice cu spectru larg care au succese notabile, avand in vedere rata scazuta a supravietuirii in anumite forme de cancer.
Efectele adverse care pot aparea in urma imunoterapiei sunt tolerabile. Pot exista „reactii exagerate sau intense” ale sistemului imunitar, precum alergii aparute brusc, frison si febra, stari de moleseala, spun specialistii consultati. Din experienta medicala a oncologilor, efectele adverse ale imunoterapiei dispar in scurt timp.
CITESTE CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE