Centrala se alege în funcție de preț, marcă, dimensiunea incintei în care va fi amplasată și a spațiului ce trebuie încălzit în anotimpul rece. Ideal este să se obțină o uniformitate a temperaturii în întreaga locuință și, de asemenea, menținerea temperaturii constante o perioadă cât mai mare de timp.

Funcționează în sistem închis sau deschis

Centralele pe lemne pot fi folosite pentru încălzirea imobilelor și spațiilor închise, unde există un sistem de încălzire cu calorifere, prin pardoseală sau un boiler de încălzire pentru apă caldă menajeră.

Echipamentele de încălzire pe bază de combustibil solid pot fi cu sistem închis sau deschis, cu tiraj forțat sau natural. Au un cazan pe combustibil solid, care este destul de voluminos. În camera de încărcare se pune combustibilul (de exemplu lemnele de foc) chiar în partea frontală.

Prețul de achiziție este foarte accesibil

Cei care vor să facă economii pot alege o centrală clasică pe lemne, deoarece prețul de achiziție este mai mic, decât la centralele electrice sau pe gaz. Centrala pe lemne este eficientă, ieftină și totodată avantajoasă din punct de vedere al randamentului și al eficienței.

Prețul ei este destul de rezonabil, iar costul de exploatare este foarte mic, două avantaje care ar trebui să te convingă să alegi încălzirea folosind un sistem de încălzire pe bază de combustibil solid.

Combustibil ieftin

Centrala pe lemne poate funcționa în general cu orice tip de combustibil lemnos, ceea ce înseamnă o ardere ecologică și ieftină.

De exemplu se pot folosi peleți, brichete de rumeguș cu umiditate scăzută, deșeuri din lemn (cum este rumegușul), bucăți din lemn tăiate și uscate. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt mai reduse în cazul combustibilului solid lemnos decât în cazul centralelor care folosesc gaze naturale.

Autonomia centralei

Autonomia centralelor pe lemne este un mare avantaj, pentru că ea poate funcționa și 24-30 de ore fără a mai avea nevoie de vreo alimentare.

Pentru a fi activă atât de mult timp, trebuie folosit doar lemne de foc uscate și cu putere calorică mare. În cazul centralelor pe cărbuni, autonomia poate ajunge până la 3-5 zile.

Centrala pe lemne oferă confort optim

În ultima perioadă, tot mai multe persoane care locuiesc la casă preferă centralele pe lemne pentru încălzire pentru că acestea oferă confort termic precum și apă menajeră caldă, astfel încât condițiile să fie aceleași ca la bloc. Datorită tehnologiei și construcției sale, centrala clasică pe lemne are emisii scăzute de gaze poluante.

Lemnul folosit pe post combustibil principal pentru alimentarea centralei, atâta timp cât este de calitate, arde complet și lasă în urmă o cantitate mică de cenușă. Asta înseamnă că este valorificat aproape la maxim.

Ce tip de centrală pe lemne trebuie să alegi

Există numeroase modele de centrale pe lemne, produse ale unor branduri renumite în țară și străinătate. Acestea se diferențiază prin anumite caracteristici, dar au și aspecte comune, care sunt importante în alegerea unei centrale. De exemplu, centralele profesionale se remarcă prin:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

 

  • Construcția compactă, aspectul elegant;
  • Posibilitatea de instalare ușoară cu ajutorul unui tehnician autorizat;
  • Randament foarte bun, de până la 80% sau chiar mai mult;
  • Durată lungă de viață și eficiență excelentă;
  • Posibilitatea de alimentare cu combustibil solid variat;
  • Cameră de ardere izolată corespunzător;
  • Putere termică mare.

 

Centralele pe lemne diferă de la un model la altul iar în plus au și anumite caracteristici excepționale. Pentru a face alegerea cea mai bună, trebuie analizate toate avantajele și dezavantajele modelelor selectate. De exemplu, centralele moderne pot fi fabricate din oțel, de aceea sunt mai rezistente la căldură, decât alte modele mai vechi. Ele pot avea anumite piese care se pot schimba și astfel se prelungește durata de viață a dispozitivului până la 20 de ani. 

La centrala pe lemne   cu ardere lungă, o singură încărcare cu lemne poate ține cel puțin o zi. Iar această autonomie record este datorată în primul rând arderii de tip lumânare, de sus în jos.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Având în vedere că prețurile la gaze și energie electrică cresc an după an, oamenii caută centrale pe lemne, pe combustibil solid, pentru că sunt o opțiune fiabilă și destul de economică pentru încălzirea casei. Ei țin cont de toate aspectele, dar mai ales de preț. Centrala trebuie să asigure încălzirea spațiului de locuit și să furnizeze apă caldă, iar atâta timp cât se reușește acest lucru cu costuri minime, atunci cu siguranță s-a făcut o alegere bună.

Acestea fiind spuse, te invităm să descoperi centralele Stropuva România pentru a alege cel mai potrivit model conform necesităților tale!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si