Criminalii cibernetici folosesc în mod regulat programe spion pentru a urmări cu atenție obiceiurile tale online, iar dacă ai fost păcălit să descarci programe spion printr-un mesaj de tip pop-up, daunele pe care le poate face un hacker sunt nelimitate.

Citește și: Cine este Beny Steinmetz, miliardarul israelian care ar putea face închisoare în România

Programele spion pot înregistra pe furiș informații personale și financiare sensibile, cum ar fi nume de utilizator, parole și numere de card de credit.

Deși există posibilitatea ca un hacker să instaleze software-ul spion prin acces fizic la computerul sau laptopul unui utilizator, există o șansă mai mare să deveniți victima unei infracțiuni în urma unor incidente online pe care le-ați generat singuri.

Cele 4 cuvinte pe care să nu dai click

Escrocii vor încerca să vă convingă să descărcați un software care vă va goli contul bancar, făcându-vă să credeți că instalați altceva.

Citește și: O metodă nouă de înșelătorie vizează românii. Escrocii pretind că sunt reprezentanți ai Poliției Române

Expertul în securitate cibernetică a precizat că este esențial să nu descărcați niciun fișier din surse care nu sunt de încredere.

Dacă accesați un site web cu aspect îndoielnic, este posibil să găsiți un mesaj care apare pe ecran.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Nu dați niciodată click pe următoarele cuvinte: „De acord”, „OK”, „Nu” sau „Da” într-o fereastră pop-up deoarece aceste acțiuni pot declanșa o descărcare automată a programelor spion", spune expertul în securitate informatică.

Deși poate să nu pară periculos la început, nu dați click pe niciunul dintre cuvintele menționate deoarece vă pot infecta dispozitivul cu programe spyware.

„În schimb, închideți fereastra pop-up apăsând pe X roșu sau închideți complet browserul”, a sfătuit specialistul.

Programele spion pot înregistra informații personale și financiare sensibile

Programele spion pot înregistra informații personale și financiare sensibile

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum trebuie să eviți un software invaziv

Evitarea notificărilor nefamiliare nu este singura modalitate prin care puteți evita acest software invaziv.

O altă soluție este să aveți un sistem de operare pentru gadgeturi la zi, indiferent dacă este Windows, macOS, Android sau iOS. Aceasta este cheia pentru a fi în siguranță când navigați online.

Actualizările software includ adesea patch-uri care remediază vulnerabilitățile cunoscute de pe dispozitivul deținut, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru spyware sau alt software rău intenționat să preia dispozitivul oricui.

Acest avertisment vine după ce un fost hacker a dezvăluit cum să depistați e-mailurile înșelătoare care ar putea ajunge în căsuța de e-mail, scrie Daily Mail.

E-mailurile de tip phishing, extrem de periculoase

Fostul hacker care și-a început cariera ilegală în mediul online la vârsta fragedă de 18 ani. Transformat într-un profesionist în securitate cibernetică, care poartă numele de „404”, el a dat câteva sfaturi, precizând că nu este deloc indicat să împărtășiți multe informații online.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

404, care a fost hacker timp de 8 ani, a spus că e-mailurile de tip phishing au fost cel mai comun instrument folosit pentru a păcăli utilizatorii vulnerabili.

„Tactici precum phishingul, trimiterea de e-mailuri false sau crearea de site-uri web replicate au fost folosite pentru a păcăli oamenii să dezvăluie informații personale sau financiare”.

„Oamenii le pot evita dacă sunt sceptici față de comunicările nesolicitate și verifică autenticitatea expeditorului”.

Dar care este cel mai bun mod de a descoperi un e-mail înșelător?

Sfatul său principal a fost să examinăm cu atenție adresa de e-mail, să ne asigurăm că este de la un expeditor sau o organizație verificată și să ținem cont de greșelile de ortografie și de gramatică din mesaj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si