Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a emis joi seara un avertisment de furtună geomagnetică severă (G4), scrie Daily Mail. Prima furtună de acest fel ar fi avut loc în luna ianuarie 2005, atunci când Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiații pe care a văzut-o în ultima jumătate de secol. 

O furtună de protoni energetici a lovit Pământul doar 15 minute mai târziu, provocând o explozie radio cu o frecvență ridicată, indicând prezența unui număr mare de electroni energetici în câmpuri magnetice foarte puternice.

Cum ne poate afecta evenimentul neobișnuit?

Acest eveniment ar putea perturba dispozitive electronice, precum GPS-ul și părți ale rețelelor electrice, a precizat agenția americană, citând în același timp modul în care ar putea, de asemenea, să acopere o mare parte a țării într-un spectaculos cerc de lumină.

Încă de miercuri ar fi fost observate mai multe expulzări mari de plasmă de la Soare, iar oficialii au explicat cum acestea ar putea cauza probleme pentru milioane de pământeni încă de vineri în jurul prânzului.

”Centrul de prognoză meteo spațială (SWPC) al NOAA, o divizie a Serviciului Național de Meteorologie monitorizează soarele în urma unei serii de erupții solare și de ejecții de masă coronală (CME) care au început pe 8 mai”, se arată în alerta de urgență, conform sursei citate mai sus.

Furtună solară

Imagine reprezentativă pentru furtuna solară.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Ce dezastre ne așteaptă? Oamenii de știință prevăd un viitor cu foamete şi conflicte

Tot în comunicat este specificat faptul că erupțiile solare suplimentare ar putea provoca condiții de furtună geomagnetică care ar putea persista până la sfârșitul săptămânii.

”Un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice începând de miercuri la ora 5:00 dimineața, ora Europei Centrale”, se mai arată în comunicat.  

Furtună solară

Imagine reprezentativă pentru rețelele electrice.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Record de temperatură: 43-45 grade Celsius în luna aprilie. Unde au fost atinse cele mai ridicate valori

Problema pentru unii ar fi picarea internetului, însă partea frumoasă este că aceste furtuni ar putea declanșa manifestări spectaculoase de aurore pe Pământ.

”O furtună geomagnetică severă include potențialul ca aurorele să fie văzute până în sudul statului Alabama și în nordul Californiei”, au transmis specialiștii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si