In conditiile in care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe baril, estimat in ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. si Morgan Stanley, pretul benzinei si al motorinei comercializate in Romania ar putea creste in perioada urmatoare cu 8-10%, potrivit calculelor Profit.ro. Situatia ar putea fi similara celei din 2011, cand pretul petrolului a crescut cu 31,1%, iar pretul carburantilor la pompa s-a majorat in Romania cu 12,8%, deci la o treime din cresterea neta a pretului titeiului.

insa nu numai pretul petrolului da dureri de cap soferilor, ci si cursul de schimb leu/dolar. Moneda americana se afla in plina perioada de apreciere in raport cu moneda nationala, in ultimul an evoluand de la 3,975 lei la 4,239 lei, nivelul maxim depasind pragul de 4,26 lei.

Pretul global al petrolului a crescut cu 15%, depasind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, dupa ce OPEC a decis, miercuri, prima sa reducere a productiei din ultimii opt ani, potrivit Reuters. Vineri, cotatia barilului de petrol oscila in jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atentia pietei se va indrepta acum spre implementarea si impactul deciziei OPEC de a-si reduce productia pentru prima data dupa criza financiara din 2008, urmand ca si alti producatori din afara OPEC sa isi reduca la randul lor productia.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa ce comoară are în casă- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Benzina comercializata in statiile din Romania s-a scumpit cu 1,37% de la inceputul acestui an, pana la echivalentul a 1,108 euro pe litru (5 lei), potrivit datelor Comisiei Europene. in Bulgaria, in schimb, benzina s-a ieftinit cu aproape 3% de la inceputul anului 2016.

Motorina s-a scumpit in Romania cu 6,5% in acest an, pana la echivalentul a 1,104 euro/litru (4,98 lei), in timp ce in Bulgaria s-a ieftinit cu 6,4%.

Consumul de benzina va scadea cu 10% pana in 2035, scrie AdevarulFinanciar.

Dezvoltarea puternica a tehnologiei masinilor electrice, aflata deocamdata intr-un stadiu incipient, va reduce cu 10% cererea mondiala de benzina pana in 2035, potrivit Wood Mackenzie, un consultant in industria petroliera, citat de Bloomberg. in prezent, masinile alimentate pe baza de baterii reprezinta mai putin de 1% din vanzarile de masini noi, insa vanzarile ar putea decola dupa 2025, pe fondul politicilor guvernamentale de reducere a poluarii si reducerii preturilor, estimeaza consultantul din Houston.

in 2035, masinile electrice in circulatie ar putea elimina o cerere zilnica cuprinsa intre 1 si 2 milioane de barili de petrol de pe piata – adica exact in marja de reducere a productiei anuntata saptamana trecuta de Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in scopul eliminarii surplusului de productie din piata. „Orice are ca efect reducerea cererii pentru transport are un impact pe piata petrolului. intrebarea este cit de mare va fi si in ce moment se va produce“, a comentat Alan Gelder, vicepresedinte al Wood Mackenzie, pentru Bloomberg.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si