Bitcoin a atins 60.000 EUR. Ce estimări au traderii pentru cea mai valoroasă criptomonedă
Bitcoin, moneda virtuală cu cel mai spectaculoasă evoluție în ultimii ani, a atins un nou maxim istoric - se tranzacționează deasupra cotatiei de 64.775 dolari.
Estimările analiștilor sunt împărțite cu privire la evoluția valorii bitcoin în următoarea perioadă. Cei mai pesimiști dintre analiști avertizează asupra unei bule speculative legate de Bitcoin, în timp ce alții se așteaptă ca moneda virtuală să continue să crească peste pragul de 70 de mii de dolari.
Prețul Bitcoin a intrat sub incidența acestei formulări de "preț de descoperire" miercuri, când a depășit cotația de 62.000 de dolari.
Când un activ intră în fază de preț de descoperire două lucruri se pot întâmplă: fie devine supra-achiziționat și urmează o corecție severă, fie manifestă un impuls puternic și își continuă traiectoria ascendentă.
Brian Armstrong este pe cale să devină, la doar 38 de ani, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, în contextul în care platforma de exchange de criptomonede Coinbase se pregăteşte de listarea la bursă, potrivit WSJ.
Armstrong este unul dintre cei care au fondat Coinbase în 2012, conform ZF.ro. Compania operează cel mai mare exchange de criptomonede din SUA şi va deveni prima mare companie din aceast piaţă care se listează în America.
Listarea ar putea duce la o evaluare cuprinsă între 65 şi 100 de miliarde de dolari, ceea ce însemnă că participaţia de 20% a lui Armstrong în Coinbase îi va genera o avere de până la 20 de miliarde de dolari.
Ce spune Banca Națională a României despre criptomonede
Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că acestea continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și extrem de riscante, cu un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.
Conform Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat. Totuși, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând din 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019
pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.
La nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.
Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România, consideră BNR.