Obligaţiile de plată ale debitorilor către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare (IFN), suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2020, nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, a anunţat Banca Naţională a României (BNR).

„În consecinţă, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relaţiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidenţiate explicit aceste diferenţe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilităţile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienţilor care au apelat la această prevedere”, se menţionează în comunicat.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Citeste si: Raed Arafat, despre cazurile de coronaivurs: Este posibil ca situația să scape de sub control

Citeste si: Veste bombă: Școlile ar putea rămâne închise și la toamnă

Citeste si: MAE: „Restricţiile se menţin”

„Într-o declaraţie publică, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greşit faptul că, prin regulamentele BNR, obligaţiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor”, transmite BNR.

Totodată, BNR asigură faptul că persoanele fizice şi juridice care au apelat la facilităţile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienţi nebancabili şi relaţiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăţilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si