Banca Națională a României a redus cu 0,25 puncte procentuale, până la 6,75% rata dobânzii de politică monetară. Este prima scădere din ultimii trei ani!

Citește și: VIDEO Rate mai mici pentru creditele în euro

Conform unei decizii a Consiliului de politică monetară din BNR, au fost reduse și rata facilității de depozit, la 5,75%, și cea a facilității de credit, la 7,75%. 

Ce spune BNR despre rata inflației

Rata anuală a inflației și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II 2024, coborând la 5,12 la sută în luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61 la sută în martie, se arată în comunicatul BNR.

în principal ca urmare a ieftinirii substanțiale a energiei, îndeosebi a gazelor naturale, sub influența modificărilor legislative aplicate începând cu luna aprilie, precum și pe fondul continuării descreșterii dinamicii prețurilor alimentelor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, în principal sub influența efectelor de bază și a modificărilor legislative din domeniul energiei, precum și pe fondul

decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt", spun experții BNR.

Noi avertismente de la BNR

BNR vine din nou cu avertismente în ceea ce privește situația fiscală și creșterea salariilor.

Experții BNR spun că incertitudini și riscuri crescute decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, având în vedere execuția bugetară din primele cinci luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor.

O altă necunoscută o reprezintă măsurile fiscal-bugetare care ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE.

"O sursă de incertitudini și riscuri însemnate rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative sunt asociate impactului prezumat a fi exercitat asupra prețurilor gazelor naturale și energiei electrice de recentele modificări legislative, precum și evoluției cotației țițeiului", arată oficialii BNR.

Avertisment BNR legat de salariile de la stat și noua lege a pensiilor

Avertisment BNR legat de salariile de la stat și noua lege a pensiilor

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si