In articol:
- Risc de epidemie de poliomielită în Ucraina, Bosnia-Herțegovina
- Vaccinare încetinită în România împotriva virusului de poliomelită
- Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă
Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii,
Risc de epidemie de poliomielită în Ucraina, Bosnia-Herțegovina
În înştiinţare se mai precizează şi că ţări precum Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina sunt expuse unui risc ridicat de apariţie a unei epidemii de poliomielită tocmai pe fondul acoperirii vaccinale scăzute şi din aceste ţări.
În acest context România este vulnerabilă în faţa îmbolnăvirilor având în vedere că acoperirea vaccinală este în continuă scădere.
Deocamdată în ţările semnalate nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire în rândurile populaţiei, însă prezenţa virusului în apele uzate este un semnal de alarmă.
Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui.
Vaccinare încetinită în România împotriva virusului de poliomelită
Conform INSP, acoperirea vaccinală la DTPa – HB-VPI (Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B- n.r.) este de numai 76,7%, faţă de 90-95% cât este nivelul optim de acoperire vaccinală.
INSP recomandă astfel recuperarea dozelor pierdute, încă nefăcute la copii, doze cuprinse în schema gratuită de vaccinare.
Prof.Dr. Simin Aysel-Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală a explicat pentru News.ro
Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă
"Din păcate, această situaţie este de câţiva ani, ani în care ţările dezvoltate, pe lângă Afganistan, Pakistan, găsesc virusul polio sălbatic în apele uzate. Aceasta este o metodă epidemiologică de supraveghere a virusului polio, care se poate aplica oriunde dar pe care o utilizează mai mult cei care au un sistem de sănătate foarte bine pus la punct. Existenţa acestor cazuri în care apare virusul izolat în apele uzate arată clar că circulă cumva în comunitatea respectivă. Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui. Dincolo de cazurile clinice de boală pe care speram să nu le vedem în viaţa asta, se pare că există riscul să începem să le vedem şi noi. Partea proastă este că acest virus polio circulă, circulă în destul de multe locuri şi cauza pentru care circulă este scăderea ratei de vaccinare la nivel global”, a explicat medicul.
Raportul ECDC din 13 decembrie vine în contextul în care Europa a fost declarată liberă de poliomielită în anul 2002.
Dr. Simin Aysel Florescu explică ce înseamnă concret virus polio vaccinal. Tulpina identificată provine dintr-un vaccin oral împotriva polio, vaccin care conţine virus slăbit.
Virsul este inofensiv în mod normal, însă dacă circulă mai mult timp în comunităţi cu imunizare scăzută, poate redeveni periculos.
"Virusul polio sălbatic are trei feluri de tulpini, două dintre ele au fost eliminate din circulaţie prin vaccinare, mai există încă una în circulaţie, dar în acelaşi timp mai există în circulaţie şi un virus polio derivat din vaccin, virus polio vaccinal. În momentul în care auzi ”derivat din vaccin”, ai tendinţa să te agiţi că face vaccinul. Nu! Există două tipuri de vaccin, există vaccin cu virus viu atenuat care se administrează oral, cele două picături puse pe o bucăţică de zahăr, vaccinul polio administrat oral, viu atenuat. Acesta este foarte util în comunităţi unde este greu să vaccinezi cu celălalt tip de vaccin, vaccinul inactivat polio care se administrează injectabil, deci în comunităţi în momentul în care administrezi vaccinul viu atenuat pe cale orală, determini imunizarea şi a celor din jurul copilului respectiv, se creează o imunitate de grup, tocmai virusul se elimină digestiv, este cu virulenţă scăzută şi imunizează şi pe ceilalţi din jur şi în felul ăsta acoperirea vaccinală se realizează mai rapid şi mai eficient. Asta pentru comunităţile care au o rată sau o dificultate mare de vaccinare".