Cum recunoști carnea veche când faci cumpărături pentru masa de Crăciun
La ce să fim atenți atunci când cumpărăm carne pentru masa de Crăciun. ANPC a transmis un mesaj clienților din România: "Refuzaţi produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate și, implicit, aspect de vechi”
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări, utile în luna decembrie – moment de vârf comercial-, la achiziția cărnii și a produselor din carne.
„Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât și pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate.
Este esențial să verificați cu atenție eticheta, să observați aspectul și mirosul produselor și să refuzați orice preparat care ridică suspiciuni privind prospețimea sau conformitatea", a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.
De asemenea, ANPC îi încurajează pe români să cumpere exclusiv din locații autorizate și să solicite bonul fiscal, "un document esențial în cazul în care doriți să reclamați un produs neconform".
Siguranța alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătății dumneavoastră, spun oficialii ANPC.
Ce sfaturi are ANPC pentru cumpărători
acordati o atenţie deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor și solicitați vânzătorului, când cumpărati carne și preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanţă, a aspectului şi mirosului acestora;
solicitati vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziţia si, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilităţii minimale;
refuzaţi produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate si, implicit, aspect de vechi;
refuzaţi preparatele din carne care prezintă aspect de “produs congelat supus decongelării”, produs ale cărui proprietăţi, prezintă cu certitudine, modificări faţă de cele ale unuia pentru care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători;
refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
refuzati produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depăşită;
la cumpararea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, solicitati şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranța unui produs;
nu cumpărați produse din carne din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibara bon de casă cu care să justificati tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionati un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.