Brexit 2020.  Parlamentul European a ratificat miercuri Acordul de ieşire a Marii Britanii din UE. europarlamentarii au cântat Auld Lang Syne şi au aplaudat.

S-au înregistrat 621 de voturi ”pentru” şi 49 ”împotrivă”. Au fost şi 13 abţineri.

La finalul votului, europarlamentarii au cântat melodia Auld Lang Syne, pe versurile poetului scoţian Robert Burns. La final, au aplaudat.

După vot, preşedintele PE David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristaşi să vadă că Marea Britanie părăseşte UE.

Citeste si: Momente emoționante la divorțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană

Brexit 2020.  Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: ”Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani”.

”Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”, a afirmat Sassoli.

Brexit 2020. Procesul de ratificare

Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit şi după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituţionale din PE.

Brexit 2020.  Reprezentantul regatului Unit la UE Tim Barrow a depus miercuri, la Consiliul European, documentul oficial care arată că Londra şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale în vederea ieşirii sale din UE.

Ultima etapă este adoptarea prin procedură scrisă a tratatului de către Consiliul European (statele membre).

După 47 de ani de relaţie adesea dificilă, Brexitul se va consuma vineri la ora 23.00

GMT (sâmbătă, 1.00, ora României).

Brexit 2020. Boris Johnson vrea să sărbătorească ”respectuos” Brexitul

Premierul britanic Boris Johnson anunţă că vrea să sărbătorească ”respectuos” în weekendi, când Marea Britanie părăseşte în mod oficial Uniunea Europeană (UE), conştient de faptul că Brexitul continuă să împartă ţara, relatează Reuters.

Citeste si: Cum a reacționat Klaus Iohannis după victoria lui Boris Johnson la alegerile din Marea Britanie

Brexit 2020.  ”Ca toţi ceilalţi, voi ieşi demn din Uniunea Europeană”, a anunţat el într-un ”live” pe Facebook în care a răspuns, miercuri seara, întrebărilor publicului.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană vineri, la ora 23.00 GMT (sâmbătă, 1.00, ora României).

Evenimentul urmează să fie marcat prin petreceri în toată ţara- inclusiv lângă Parlament.

Însă Brexitul va fi deplâns totodată de mulţi dintre cei care au votat ”împotrivă” în referendumul din 2016, după o campanie conflictuală.

Citeste si: VIDEO| Câți români vor să rămână în Marea Britanie după Brexit

”Voi sărbători într-un fel care, sper, este respectuos faţă de amploarea evenimentului, care face dreptate demersului uimitor pe care l-a realizat Marea Britanie, dar care este de asemenea conştientă de sentimentele tuturor faţă de ceea ce facem noi”, a declarat Johnson.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Brexit 2020.  Premierul urmează să se adreseze ţării într-o emisiune programată vineri la ora locală 22.00 (sâmbătă, 0.00, ora României).

”Este un mare moment pentru ţara noastră, este un moment de speranţă şi de oportunitate, dar este totodată, cred, un moment să ne unim în spirit şi încredere”, a apreciat şeful buvernului britanic.

Brexit 2020. Efecte

Consecinţele ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE arată o scădere a atractivităţii pe termen scurt şi o creştere a puterii de negociere pe termen mediu şi lung, potrivit unei analize a casei de brokeraj XTB România, care arată că impactul pe termen mediu şi lung va depinde în foarte mare proporţie de rezultatul concret al negocierilor pentru perioada de la 1 ianuarie 2021 înainte, după încheierea perioadei de tranziţie.

”Ieşirea oficială a Marii Britanii din UE în data de 31 ianuarie a fost până acum privită cu relativă seninătate de către investitori: lira sterlină a fluctuat în ultima lună într-un interval îngust de sub 3% în raport cu dolarul american. De la vârful de pe 20 ianuarie până pe 30, la ora 12.30, indicele bursier britanic a pierdut aproape 4%, însă mişcarea se poate lega mai degrabă cu scăderile generale din pieţele de capital din Asia, Europa şi SUA corelate cu escaladarea cazurilor noului virus”, spun analiştii XTB România.

Citeste si: Liderii europeni au aprobat joi în unanimitate acordul Brexit

Brexit 2020.  Urmează o perioadă de negocieri dificile pentru a stabili relaţia viitoare pe planuri variate printre care: accesul reciproc la piaţa de bunuri şi servicii internă, reguli în domeniul schimbului de informaţii, sistemelor de siguranţă, accesul la teritoriile de pescuit, licenţierea medicamentelor, drepturile cetăţenilor britanici din UE şi ale europenilor din Regatul Unit, printre altele.

Brexit 2020
Brexit 2020

Brexit 2020. Incertitudine

Potrivit unui studiu din 2018 al economiştilor de la Stanford şi Nottingam University, incertitudinea indusă de Brexit a redus investiţiile cu aproximativ 6%.

”Ceea ce se întâmplă pe 31 ianuarie nu este o surpriză, iar firmele şi consumatorii au luat deja deciziile relevante pe termen scurt. Impactul pe termen mediu şi lung va depinde în foarte mare proporţie de rezultatul concret al negocierilor pentru perioada de la 1 ianuarie 2021 înainte, după încheierea perioadei de tranziţie. Este probabil ca atractivitatea pieţei muncii britanice pentru lucrătorii din UE să scadă, pe un orizont mediu, cu efecte nefavorabile în economie. Pe termen lung, şansa Regatului Unit ar fi o iscusita poziţionare în raport cu UE care să îi permită accesul liber sau aproape liber la piaţa de bunuri şi servicii europene, în special în domeniul financiar, dar şi să seteze propriile acorduri de liber schimb cu alte economii majore. Astfel, ar putea, în timp, să genereze beneficii economice totale ridicate, compensând pierderile suferite în aceşti aproape patru ani de după referendum. Aceasta este, pentru moment o posibilitate”, afirmă Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

Brexit 2020.  Investitorii vor relua, probabil, după o pauză de câteva luni, obiceiul de a urmări negocierile UK/UE şi din acest motiv volatilitatea lirei sterline şi a pieţei de capital britanice vor creşte semnificativ în a doua jumătate a anului, mai spune el.

Citeste si: Jurnalistă ucisă în schimburi de tiruri la Londonderry, în Irlanda de Nord

"Un impact semnificativ ar putea fi vizibil la nivelul sectorului manufacturier, un palier economic ce dă semne tot mai accentuate de încetinire la nivel global. Posibilitatea de izolare de piaţa liberă şi de apariţie a unor fricţiuni comerciale afectează perspectivele acestui pilon al economiei britanice. Analiştii iau în calcul efectele, motiv pentru care prognozele pentru 2020 indică o contragere a sectorului de 0,8%. În plus, Marea Britanie a reprezentat pentru companiile din afara Uniunii Europene o ‚poartă de acces’ către continent, prin care să beneficieze de condiţiile de liber schimb, dar în contextul actual, atractivitatea economiei insulare, din perspectiva unui loc de desfăşurare a afacerilor, s-ar putea reduce”, explică, la rândul său, Radu Puiu, research analyst, XTB România.

Brexit 2020. Ce spun europarlamentarii români

”Nu cred că existat niciodată mai acut sentimentul că istoria e cu susul în jos”, ”cea mai mare dramă pe care o traversează proiectul european”, ”cântecul de lebădă al Uniunii celor 28”, ”sper că această greşeală istorică va fi reparată”,. ”zi tristă pentru Familia noastră europeană”, ”Marea Britanie căzută sub blestemul generaţiei Farage, Cameron, May şi Boris Johnson, iese din UE”, ”o despărţire care ne obligă la reflecţie serioasă privind viitorul proiectului european”, sunt comentariile unora dintre europarlamentarii români după ce Parlamentul European a votat acordul de ieşire a Marii Britanii din UE.

Ramona Strugariu- Nu cred ca s-a plâns atât aici niciodată, nu cred că existat niciodată mai acut sentimentul că istoria e cu susul în jos.

”Mi-e foarte greu să exprim în cuvinte ce tocmai s-a întâmplat în plenul Parlamentului European, odată cu votarea acordului pentru Brexit. Nu cred ca s-a plâns atât aici niciodată, nu cred că existat niciodată mai acut sentimentul că istoria e cu susul în jos.

Pentru prima oară de ani şi ani am sentimentul unei neputinţe uriaşe, dublată de o dragoste imensă pentru nişte oameni care sunt pur şi simplu eroi în bătălia asta atât de inegală cu o parte a propriei lor naţiuni, dar şi cu manipularea, intoxicarea, ura, aroganţa unor alţi oameni care de 20 de ani lucrează sistematic, inclusiv din interiorul acestei instituţii, pentru a dezintegra proiectul european.

Brexit 2020.  Am vrut să-l întreb pe Nigel Farage, care şi-a mai exprimat încă o dată astăzi în plen nefericirea şi a strigat "no more EU", dacă tot şi-a semnat lista de prezenţă şi a încasat diurna, în ciuda nefericirii sale declarate, dacă ia în calcul să returneze şi echivalentul celor aproape 20 de ani de salariu, alocaţii de călătorie şi alte alocări financiare asociate, bani plătiţi din buzunarele contribuabililor europeni, inclusiv cetăţeni britanici, şi folosiţi fără ruşine, împreună cu poziţia sa din Parlamentul European, pentru a construi Brexitul cărămidă cu cărămidă şi pentru a spulbera visul european al atâtor oameni.

Dar n-am reuşit să-l întreb, pentru că sute de colegi s-au ridicat în picioare şi au început să cânte, cu lacrimi în ochi, Auld Lang Syne.

Nu pot pune poze. E mult, mult prea sfâşietor de trist ca să poată fi povestit în imagini. Dar nu e sfârşitul”.

Brexit 2020. Corina Creţu- Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este cea mai mare dramă pe care o traversează proiectul european în evoluţia sa

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este cea mai mare dramă pe care o traversează proiectul european în evoluţia sa. Astăzi am participat la ultima şedinţă plenară alături de colegii mei europarlamentari britanici, care vor părăsi legislativul european începând cu data de 1 februarie a acestui an.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Îmi pare rău că trebuie să ne luăm la revedere şi ştiu că mulţi pleacă fără a avea inima împăcată, dar mă bucur că, în toţi aceşti ani, am avut şansa de a colabora în cadrul a diferite proiecte.
Am văzut colegi emoţionaţi, trişti, lăcrimând, alţii- puţini- plini de bucurie, expresia unei societăţi britanice divizate şi debusolate.

Brexit 2020
Brexit 2020

Brexit 2020.  Ca pro-europeană convinsă, nu pot să văd decât dezavantajele acestui act- consfinţit astăzi şi de votul acordat în plenul Parlamentului European Acordului privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (ca urmare a rezultatelor referendumului Brexit din iunie 2016).

Am fost şi rămân o susţinătoare a ideii de Europă unită. Şi cred că evoluţia politică mondială impune această organizare a statelor europene sub o singură umbrelă – ceea ce aduce mai multă siguranţă şi mai multă bunăstare pentru cetăţenii tuturor statelor membre.

Brexit 2020. Carmen Avram- Cântecul de lebădă al Uniunii celor 28

Acum, în Parlamentul European. Cântecul de lebădă al Uniunii celor 28. It's not goodbye, it's au revoir, UK!

Dacian Cioloş- Le-am zis colegilor britanici că ne vom revedea, curând, în aceeaşi uniune şi că sper că această greşeală istorică va fi reparată.

Brexit 2020.  Uniunea Europeană este despre a fi împreună, despre a învăţa unii de la alţii, despre diversitate şi unitate. Despre lucruri care ne fac mai puternici şi ne deschid mintea şi sufletul. Din păcate, orbiţi de jocuri politice, unii au uitat despre ce este cu adevărat Uniunea Europeană.

Azi am votat cu amărăciune în Parlamentul European acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi am trăit, alături de colegii britanici care încă mai cred în Uniune, mai multe momente emoţionante. Le-am zis că ne vom revedea, curând, în aceeaşi uniune şi că sper că această greşeală istorică va fi reparată.

Brexit 2020. Rareş Bogdan- Tristete şi lacrimi în plenul Parlamentului si un saltimbanc penibil, Farage

Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana dar NU paraseste Europa. Zi trista pentru Familia noastra europeana. Tristete si lacrimi in plenul Parlamentului si un saltimbanc penibil, Farage, care se scalambaie in fata Salii de Plen, adica in fata a peste 100 de Posturi de Televiziune prezente si a sute de jurnalisti, printre acestia si un grup de jurnalisti romani care au tinut sa fie aici in aceasta zi care va ramane in istorie ca o zi extrem de trista pentru Casa Noastra EUROPEANA!

Brexit 2020. Cristian Ghinea- Marea Britanie căzută sub blestemul generaţiei Farage, Cameron, May şi Boris Johnson, iese din UE

Astăzi, în Parlamentul European, ne-am luat la revedere de la colegii noştri britanici. Marea Britanie căzută sub blestemul generaţiei Farage, Cameron, May şi Boris Johnson, iese din UE. Sper ca prietenii noştri britanici să revină cât mai repede la înţelepciunea unui politician precum Churchill şi să ne regăsim cât mai curând împreună.

Brexit 2020
Brexit 2020

Mihai Tudose, înaintea votului- Drapelul britanic va fi mutat sâmbătă din faţa Parlamentului European la Casa Istoriei Europene. E o despărţire care ne obligă la reflecţie serioasă privind viitorul proiectului european

Voi vota azi, în plenul reunit la Bruxelles, pentru Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, acord ce stabileşte garanţiile respectării drepturilor cetăţenilor după Brexit-ul de vineri. Fiind ultimul act al Parlamentului European în acest proces, momentul are o puternică încărcătură simbolică, la capătul a 47 de ani de apartenenţă comunitară a Regatului Unit.
Drapelul britanic va fi mutat sâmbătă din faţa Parlamentului European la Casa Istoriei Europene. E o despărţire care ne obligă la reflecţie serioasă privind viitorul proiectului european. Şi e timpul, de acum, să construim noua relaţie dintre continent şi Londra.

Brexit 2020.  Cu gândul la cei jumătate de milion de compatrioţi ce trăiesc în Marea Britanie şi la prietenia româno-britanică, sper ca parteneriatul să continue într-o formă cât mai strânsă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si