Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Consultă calendarul ortodox pentru a afla care sunt sărbătorilie cele mai importante de dinaintea Crăciunului.

Cele mai importante sărbători din săptămâna dinaintea Crăciunului

19- Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 19 decembrie pe Sfântul Bonifatie, cel care a trait pe vremea imparatului Diocletian.

A fost robul unei femei bogate, Aglaia, fiica proconsulului Romei.

Citește și: Calendar ortodox 20 decembrie 2022: Ce sărbătoare este marți?

Sfântul Bonifatie vietuia in pacate trupesti cu stapana sa si era betiv. Potrivit CrestinOrtodox.ro, spre defaimare se spune aceasta, ci pentru a ne descoperi cum pacatosul devine mucenic al lui Hristos.

Potrivit sinaxarului ortodox, într-una din zile, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: "Mergi in Rasarit, unde marturisesc Sfintii, ca sa-mi aduci moaste de Mucenici, pentru a le avea ajutor si de sufleteasca mantuire."

Ajuns in fata dregatorului, Bonifatie a marturisit ca este crestin. Pentru aceasta marturisire, a fost spanzurat cu capul in jos, impuns cu trestii ascutite pe sub unghii, i s-a dat plumb topit pe gura, a fost bagat cu capul in jos intr-o caldare plina de smoala ce fierbea, dar din toate a iesit nevatamat.

20- Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin.

Nu se fac nunți)

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poartă pe Dumnezeu, a trăit între anii 35 și 107.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Nu este nimic clar când vine vorba despre originea acestuia, se spune că a fost sirian, iar înainte de a se converti la creștinism ar fi fost păgân și un mare persecutor al creștinilor.

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul a fost episcop de Antiohia și s-a stins din viață prin moarte martirică după ce a fost aruncat fiarelor în amfiteatrul din Roma, pe vremea Împăratului Traian (89-117), după ce a fost arestat în timpul persecuției.

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul l-ar fi avut în inimă pe Iisus Hristos, potrivit tradiției, iar acest lucru s-a văzut în momentul în care a fost aruncat în cușcă și sfâșiat de lei, iar inima sa nu a fost mâncată. În interiorul acesteia se spune că puteau fi văzute litere care formau cuvântul „de Dumnezeu purtătorul”, fiind vorba despre Teoforul.

Citește și: Calendar ortodox, 19 decembrie. Ce sărbătoare importantă este azi, în lunea dinaintea Crăciunului?

Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul i-a cunoscut pe Apostoli și a fost hirotonit Episcop al Antiohiei de Sfântul Apostol Petru. Origen îl prezintă pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul drept al doilea Episcop al Antiohiei, iar Eusebiu al treilea Episcop al Antiohiei.

21-Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)

Sfânta Iuliana este prăznuită pe data de 21 decembrie, alături de Sfântul Temistocle.

În ceea ce o privește pe aceasta, se pare că a trăit în perioada secolului al III-lea, spre începutul secolului al IV-lea. Sfânta Iuliana provenea dintr-o familie stabilă financiar, însă care au ales să o logodească cu un tânăr pe nume Eleusie, care la acea vreme era senator păgân. Cu toate acestea, Sfânta Iuliana a refuzat căsătoria din simplul motiv că nu este creștin.

22-Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Petru Movilă s-a născut la Suceava, în anul 1596, ca fiu al lui Simion Movilă, care va domni mai târziu în Țara Românească, și al soției acestuia, Marghita, călugărită ulterior sub numele de Melania. Tatăl său a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldoveiîntre 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

După moartea tatălui, tânărul fiu de domnitor va pribegi, împreună cu mama și cu frații săi în Țara Românească, după care se vor așeza definitiv în Polonia. Învățătura și-o începe în casa părintească, apoi o continua la vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov (Lemberg) și la Academia Zamoiska din Zamosč, unde studiază limbile latină, greacă, slavonă și polonă, la care se adăugau discipline standard din vremea respectivă: gramatica, poetica, retorica, dialectica, teologia.

23 -Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)

Sfintii 10 mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest si Pompie au patimit, in jurul anului 250, in insula Creta, din porunca imparatului Deciu. Pentru ca au refuzat sa se inchine idolilor si au marturist ca sunt crestini, li s-a taiat capul. Inainte de a trece la cele vesnice, au rostit cu totii aceasta rugaciune: "Iarta, Doamne, pe robii Tai si primeste varsarea sangelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre si prieteni si pentru toata patria, ca sa scape din intunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, O! Imparate vesnic".

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox   pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf.Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. 

Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Citește și: Calendar ortodox 9 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 MA treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si